Artex biedt al zestig jaar muziekonderwijs.
Artex biedt al zestig jaar muziekonderwijs. Foto: Artex Kunstenschool

Jarig Artex heeft overvol programma

In januari 1909 verscheen er in de Texelse Courant een advertentie "Ter oprichting eener Muziekschool in hotel Texel". Het is ons onbekend wat hier van geworden is, maar toen op 19 januari 1959 de Texelse Muziekschool begon met lesgeven in de Jac P. Thijsseschool (34 leerlingen) en de CVO-school (29 leerlingen), waren de heren Kassenaar en Visser al geruime tijd actief als privéleraren. Op een vergadering juli 1957, in aanwezigheid van beide muziekdocenten, de hoofden van de scholen in Den Burg en De Waal, bestuursleden van verschillende koren, fanfarekorpsen, de Havenkanters en de Mondaccordeonclub, werden er plannen gemaakt voor de komst van een Texelse Muziekschool. Het sterk dalende ledenaantal van de diverse koren en fanfares moest een halt toe geroepen worden. En binnen een jaar na de start, kregen op Texel alle leerlingen in het basisonderwijs muzieklessen 'onder auspiciën van de Texelse Muziekschool'. In verschillende vormen en met enkele tussenpozen krijgen alle leerlingen sindsdien algemene muzikale vorming.

Komend weekend viert Artex Kunstenschool Texel haar zestigste verjaardag en die gaat niet onopgemerkt voorbij. Er staan tal van activiteiten op de agenda. "Het wordt een weerzien met oud-leden en een begroeting met nieuwe leden. Er is van alles te doen. Vrijdag 18 januari starten we de feestelijkheden in de sfeer van 1959. Met 's middags een workshop Rock & Roll dansen en 's avonds een spetterend optreden om bij te dansen", stelt Sander.

Op zaterdag gaat het vrolijk verder met een 'open huis', diverse workshops en natuurlijk feest. Er is in lijn met 17 jaar Iers festival speciaal een Schots/Ierse Ceiligh dansworkshop met 's avonds gelegenheid te dansen bij een concert van de 'Itchy Fingers'. Iconisch voor de periode waarin de muziekschool werd opgericht, waren natuurlijk The Beatles. Artex leerlingen hebben vooraf met de eigen docent Beatlesnummers ingestudeerd en krijgen zaterdagmiddag van de Tributeband 'The Beatles Sessions' een aantal samenspelworkshops zodat de cursisten 's avonds mee kunnen spelen tijdens het optreden van de band.

Zondag 20 januari wordt onder leiding van Artex-docent Jan Doedens de Big Band Texel nieuw leven ingeblazen met een workshop Bigband/Swingnummers uit de jaren '60. Doedens bouwt verder op oude fundamenten van Jan Kühne, de oprichter en van 1997 tot 2004 de motor van Big Band Texel. Samen hebben ze uitgevlogen oud-leden van de Big Band bijeen gezocht om samen met vers bloed de Big Band terug naar Texel te halen. "Ik hoop echt dat dit het startsein is voor de comeback van een Texelse Bigband", stelt de Artex-directeur.

Voor Artex is de         locatie Thijsseschool ideaal

Zes maanden lang feestjes

Het verjaardagsfeest blijft niet beperkt tot één weekend. Zes maanden lang worden er feestjes gevierd langs de historische lijnen van de Texelse Muziekschool, De Muziek- en Dansschool en Artex Kunstenschool. Leerlingen van nu en toen, van jong en oud, oud-docenten en eigen en ingevaren talenten zullen daarbij ingezet worden.

"Op 9 februari wordt in De Waal de Cultuurnacht gehouden waar cursisten en docenten van Artex ook acte de présence zullen geven. Het Solisten- /Ensemble-festival wordt het Talentenfestival met minder nadruk op een onderlinge strijd en juist meer aandacht voor talent. In april is er een optreden van leerlingen IMV (Instrumentaal Muzikale Vorming) met Texelse fanfares om het enthousiasme voor samenspel aan te wakkeren en ontluikende talenten aan te moedigen. En in samenwerking met The International Holland Music Sessions gaan we voor de uitzonderlijke talenten die ook Texel rijk is een serieuze masterclass organiseren"

Kortom er is genoeg te doen rond de verjaardag van Artex. Specifiek licht Boschma ook nog de orkestuitwisseling uit. "Ons jeugdorkest, dat niet zo groot is, krijgt door de jaarlijkse uitwisselingen de kans om met een volwaardig orkest van zestig personen op te treden. Met het Amsterdams jeugdorkest doen we dat al een paar jaar en speciaal voor onze verjaardag komt nu ook het Amsterdams Studentenorkest naar Texel. Daar ben ik erg blij mee, het is een zeer gewaardeerd orkest en zij zullen als cadeau ook een vrij toegankelijk optreden gaan verzorgen."

De toekomst

Het is dus feest bij Artex, maar dat betekent niet dat het er geen tijd is om vooruit te blikken, het is immers de bedoeling ook de komende zestig jaar te zorgen voor cultureel onderwijs, zowel op de OSG en de basisscholen als in de vrije tijd in het eigen onderkomen. Met dat laatste komt het gesprek automatisch op de huisvesting van de kunstenschool. Vorig jaar sprak Boschma de wens uit om nu al verhuisd te zijn, toch zit de kunstenschool nog steeds in de voormalige Zeevaartschool aan het Schilderend in Den Burg. "Het is geen geheim dat ik het allemaal lang vind duren. Artex is al twintig jaar bezig met een verhuizing, maar steeds gaan plannen toch niet door. Door de vertraging in de planvorming rondom een losstaand onderwijscentrum is er opnieuw vertraging, maar ons doel blijft hetzelfde", vertelt hij.

"Wij willen een cultuurhuis voor Texel, toegankelijk voor alle inwoners en bezoekers van 0 tot 100+. Een ontmoetingscentrum waar naast Artex, ook de bibliotheek en Young 4 Ever een plaats krijgen. En er zijn nog wel meer organisaties waar we al gesprekken hebben gevoerd die zich graag aansluiten. En voor zo'n clustering van culturele en maatschappelijke functies is de locatie van de Thijsseschool ideaal. Een groene omgeving die in de loop ligt en tegen het centrum aan. Dat nodigt uit. Een plaats waar ook toeristen op afkomen en zich welkom voelen, voor ons voortbestaan moeten ook wij de toeristische markt kunnen bereiken. Met de ontgroening van de bevolking zijn we niet op zoek naar vierkante meters, maar naar een geschikte locatie om een centrale rol op het eiland te kunnen blijven spelen zoals we dat al zestig jaar doen."

Ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente daar ook de voorkeur aan geeft en dat we na twintig jaar binnenkort gezamenlijk een oplossing voor onze huisvesting gaan vinden en dat we straks weer een feestje kunnen vieren, vanwege een nieuw onderkomen."