De strandhaak bij de nieuwe PH-zanddijk tijdens de storm.
De strandhaak bij de nieuwe PH-zanddijk tijdens de storm. Foto: Jeroen van Hattum

"Nieuwe PH-zanddijk houdt zich goed in noordwesterstorm"

De nieuwe PH-zanddijk heeft zich afgelopen week tijdens de noordwesterstorm goed gehouden.

Dat heeft Geert van Wesenbeeck, projectmanager van aannemer Jan de Nul, desgevraagd laten weten. Tijdens zijn dagelijkse inspectie van het nieuwe gebied zag hij niets dat afweek van het normale. Het water stond tijdens de storm bij vloed hoger dan gebruikelijk.

Volgens Van Wesenbeeck is in het projectontwerp rekening gehouden met hoogwater, flinke stormen, golfafslag en de zeespiegelstijging. "We zijn er in dit geval juist blij mee; getij, wind en golven doen eigenlijk het werk voor ons. Ze zorgen dat de technisch aangelegde (te steile) profielen in een natuurlijk, meer duurzaam profiel worden gebracht."

De noordwesterstorm van dinsdag was de tweede storm waar het nieuwe gebied mee te maken kreeg. De eerste 'test' was begin december en toen gingen er een paar rietschermen om.

De projectmanager benadrukt dat het nieuwe gebied niet alleen op hoogwater en storm is berekend, maar ook op een toekomstige zeespiegelstijging. "De keuze voor zand is een duurzame keuze geweest, omdat het een flexibele oplossing is. Mocht de zeespiegel in de toekomst nog verder stijgen, dan kan de duinwaterkering gemakkelijk worden aangepast. Twee vliegen in één klap; Texel krijgt een toekomstbestendig waterkering én er komt een gevarieerd gebied met duinen, een strand, een lagune met droogvallende platen, slikken, schorren, een luwe waterzone en hoogwatervluchtplaatsen."

Er is het afgelopen half jaar vijf miljoen kubieke meter zand aangebracht. Dit jaar worden de laatste werkzaamheden aan de PH-zanddijk uitgevoerd. Het hoogheemraadschap houdt rekening met een netto-verlies van 20.000 kuub zand per jaar. Dat zand gaat volgens het hoogheemraadschap via de Texelstroom op in de grootschalige zand- en slibtransporten in de Waddenzee.