Anders bekeken...

De regenboogvlaggen wapperen, de media staan bol van reacties op de Nashvilleverklaring. Iedereen heeft er heel gauw zijn mening over. Dat oordeel is niet mis. De NRC kopt: justitie onderzoekt strafbaarheid Nashvilleverklaring. Een protestmars in Amsterdam. We zien van alles voorbij komen. Ik walg van een filmpje van Hans Teeuwen.

Van de verkeerde kant

Ik vraag me af of een ieder die zijn oordeel klaar had over Van der Staaij, ook de verklaring zelf heeft gelezen. Ik dacht: het zal wel een pak papier zijn, maar niets was minder waar. Slechts 6 kantjes. Er zat ook een persverklaring bij, een toelichting van Ds Rinie van Reenen en de werkgroep uit Oldebroek die de Nashvilleverklaring, zeer onhandig in mijn ogen, naar buiten bracht.

Als ik verder onderzoek doe naar de hersteld hervormde dominee aldaar, valt een andere gepubliceerde uitspraak van hem op: Hij vindt de bikini te bloot. En predikt, publiceert voor het dragen van een badpak in 2017. In zijn toelichting nu trekt hij zelf geen ouderwets groot gebreid badpak aan. Nee, hem past het boetekleed, de zo bespotte Van der Staaij heeft geen toestemming gegeven. En alles is anders bedoeld.# sorry Rinie…

Ik moet terugdenken aan de uitspraken bij VI van Johan Derksen en René van der Gijp die vinden dat grappen over homo's - hoe grof ook - te allen tijde moeten kunnen. De uitspraak: 'Ik ga voor geen goud met een homo na een wedstrijd in het bad", kreeg vele lachers op zijn hand. Manlief zat ook te lachen en ik werd kwaad: "Daar lach je toch niet om!" "Bij voetbal zijn geen homo's skat, dat moet je snappen. Dat zijn kappers of broeders." Waarop ik begon te lachen: "Dat meen je niet! Seksuele geaardheid is niet beroepsgebonden!"

Nathalie Kamp publiceerde de eerste voetbaltweet met # SorryJohan, ze was voetbalster en vertelde over de moeite van haar bij het uit de kast komen. Velen volgden haar in de media onder dezelfde kop. #SorryJohan. Ministers, advocaten, artiesten, voetballers, noem maar op. Er is blijkbaar moeite met het uit de kast komen aan de ene kant en met de acceptatie aan de andere kant. Beide zitten aan een verkeerde kant zou je kunnen zeggen, en hebben nog een weg te gaan.

Ik heb de meerdere homohuwelijken gesloten tussen warme en plezierige mensen. Zij zijn een voorbeeld voor de toekomst hoop ik. Een ding staat mij in het geloof altijd duidelijk voor ogen: oordeel niet. De regenboog is als teken aan de hemel verschenen om ons te laten zien dat we allen, in welke hoedanigheid ook, in liefde en vrijheid mogen leven in deze wereld…..

De regenboog is als teken aan de hemel verschenen

Jozien