De Waag in het centrum van Den Burg.
De Waag in het centrum van Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Renovatie van Waag op punt van beginnen

Het komt begin dit jaar tot een renovatie van De Waag op de Vismarkt in Den Burg. Verbouw ligt al heel lang in het verschiet. Woensdag bleek bij een informatieavond over het centrum dat het tussen nu en april gaat gebeuren.

Er komt een staalconstructie in het bijna tweehonderd jaar oude gebouw, het voegwerk wordt aangepast, er komt folie onder de dakpannen, een verrotte sierlijst wordt aangepakt en de tralies met daarachter het trespa langs de zijkanten verdwijnen. Er komt een terras om het gebouw heen en vervolgens is het aan De Lindeboom om verder als exploitant wat met het gebouw te gaan doen. De Waag is een Rijksmonument.

Er werd een paar jaar geleden al over verbouw en ander gebruik gesproken, maar op een gegeven moment kwam alles stil te liggen. Eind vorig jaar kwam Ingenieursburo Texel met aanbevelingen om de stabiliteit te verbeteren, de raad stelde €33.000,- extra beschikbaar bovenop een bedrag van €25.000,- voor de renovatie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaf toestemming voor verbouw. Volgens Paul Krugers van De Lindeboom wordt er nog met de gemeente gesproken over het toekomstig gebruik van De Waag.