Het wad, ergens tussen Texel en Vlieland.
Het wad, ergens tussen Texel en Vlieland. Foto: Jeroen van Hattum

"Go to the Wadden"

De New York Times heeft de Waddeneilanden opgenomen in een reislijst van 52 bestemmingen die in 2019 de moeite waard zijn om een bezoek te brengen. Dan gaat het om de Waddeneilanden in zowel Nederland, Duitsland als Denemarken.

Dat zijn in totaal 22 bewoonde eilanden (vijf in Nederland, veertien in Duitsland en drie in Denemarken), een stuk of vijftien onbewoonde eilanden en nog wat zandplaten die te klein zijn om eiland genoemd te worden.

De Amerikaanse krant prijst in het algemeen het duurzaam toerisme op de Waddeneilanden aan, evenals de zogeheten "dark-sky-safari's" die in bijvoorbeeld nationaal park Lauwersmeer worden gehouden. Dat zijn tochten door de donkere plekken van het gebied waar 's nachts bijna geen licht brandt. Texel kan inmiddels ook als 'dark sky gebied' beschouwd worden al staat dat niet letterlijk in het artikel verwoord.

De krant benoemt in de reislijst voor 2019 verder als pluspunten van de Waddeneilanden de aanwezigheid van de zeehondenopvang in Pieterburen, de biodiversiteit van het waddengebied en de beoogde komst van een hypermodern bezoekerscentrum in Lauwersoog. Daar gaat aandacht besteed worden aan de Waddenzee als werelderfgoed. Andere genoemde punten in het artikel zijn een paar bijzondere plekken op Schiermonnikoog en een oesterfestival op Fano, één van de Deense Waddeneilanden.

Er wordt bij de Amerikaanse krant op grote schaal gedacht: het Waddengebied is volgens de New York Times goed bereikbaar via de Eurostar die tussen London en Amsterdam rijdt. De Waddeneilanden worden in de reislijst overigens als de 'Frisian Islands' omschreven, dat is de algemene naam voor de Waddeneilanden die in het buitenland wordt gehanteerd..

Bovenaan de reislijst van de New York Times voor 2019 staat Puerto Rico. De Azoren, de Falkland Islands, de Setouchi Islands in Japan, Orcas Island in Washington en een Russisch eiland staan naast de Waddeneilanden als andere eilanden op de reislijst.