Raad van State: ontsluiting van De Tuunen niet goed geregeld

De Raad van State heeft één van de bezwaarmakers tegen Buurtskap De Tuunen in het gelijk gesteld.

Dat blijkt uit een zogeheten tussenuitspraak over een aantal bezwaren die bij de Raad van State tegen het nieuwe bestemmingsplan Den Burg (waaronder De Tuunen) waren ingediend.

Het gaat om een bezwaar tegen de ontsluiting van de acht nieuwe erven waarop de nieuwe woningen in De Tuunen moeten komen. Volgens besluitvorming van de gemeenteraad mag slechts een deel van de erven rechtstreeks via de Marsweg of de Kadijksweg ontsloten worden en moet de Vuurvlinder in De Volmolen de hoofdontsluiting zijn.

Volgens de bezwaarmaker valt uit een situatietekening van de nieuwe wijk op te maken dat alle acht de woonerven rechtstreeks via de Kadijksweg en de Marsweg ontsloten kunnen worden en niet slechts een deel zoals bedoeld. De Raad van State gaat mee in die redenering.

Het betreft een tussenuitspraak. Dat betekent dat de gemeente ruimte krijgt om zaken aan te passen. Woontij, dat 100 sociale huuwoningen in De Tuunen ontwikkelt, gaat ervan uit dat de tussenuitspraak geen gevolgen heeft voor de planning. "Dat komt omdat we fabriekswoningen bouwen", zegt directeur Jan van Andel. "Er wordt inmiddels al gebouwd aan de woningen. Pas als de woningen gereed zijn, worden ze naar Texel vervoerd."

Het bedrijf Skilpod in het Belgische Geel bouwt 77 van de 100 woningen. De andere 23 huizen worden bij het bedrijf Plek Voor in Soesterberg gebouwd. In totaal moeten er 140 nieuwe woningen in Buurtskap De Tuunen komen.