Afbeelding van Radio Holland Marine op Twitter met plekken waar de Zoë containers heeft verloren.
Afbeelding van Radio Holland Marine op Twitter met plekken waar de Zoë containers heeft verloren. Foto: Radio Holland Marine

Onderzoek naar vervuiling waddengebied door plastics Zoë

Rijkswaterstaat gaat samen met diverse partijen onderzoek doen naar de effecten van het plastic en piepschuim van de MSC Zoë op het waddengebied.

Rijkswaterstaat bekijkt samen met het NIOZ, SOVON, de Waddenacademie en Rijksuniversiteit Groningen wat de gevolgen zijn voor flora en fauna en welke maatregelen er eventueel genomen moeten worden om de werelderfgoedstatus van de Waddenzee niet in het geding te laten komen.

Bij het incident met de MSC Zoë, die vorige week boven de Waddeneilanden 291 containers verloor, zijn veel plastic deeltjes en piepschuim in zee gekomen. Als gevolg daarvan zijn op de stranden van de Waddeneilanden, platen in de Waddenzee en kwelders kleine plastic deeltjes aangespoeld. Volgens RWS zijn de deeltjes te klein om opgeruimd te worden en kunnen ze mogelijk door vogels en andere dieren gegeten worden. Het onderzoek besloot volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat het hele waddengebied.

RWS begint binnenkort ook met met een grootschalige bergingsoperatie om de verloren containers te bergen. Het merendeel ligt op de bodem van de Noordzee ter hoogte van Terschelling en daarna verder in oostelijke richting. Het incident met het containerschip heeft tot nu toe op Texel weinig impact gehad, maar op de andere Waddeneilanden werden vergelijking getrokken met een olieramp. Daar lagen de stranden vol rommel. Het aantal verloren containers werd afgelopen week voor de vierde keer bijgesteld. In eerste instantie was er sprake van dertig verloren containers en vervolgens liep het aantal op naar achtereenvolgens 270, 277, 282 en sinds woensdag 291 stuks. De Zoë had achtduizend containers aan boord. In totaal zijn er negentien containers aangespoeld, 220 gelokaliseerd op de zeebode en er worden nog 52 containers vermist. De burgemeesters van de vijf Waddeneilanden hebben een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek de veiligheid van het vervoer van containers op de Noordzee bevorderen. De burgemeester hebben daar in het verleden vaker op aangedrongen.

Volgens een reconstructie van de Leeuwarder Courant heeft de Zoë vorige week de ondiepe vaarroute kort boven de Waddeneilanden gepakt in plaats van een andere, diepere scheepvaartroute die verder op zee ligt. Het wordt niet uitgesloten dat het schip (diepgang zestien meter) in het slechte weer de bodem heeft aangetikt, waardoor de lading is gaan schuiven.