Jaap Mosk met zijn viskar op de hoek Weverstraat-Parkstraat.
Jaap Mosk met zijn viskar op de hoek Weverstraat-Parkstraat. Foto: Pieter de Vries

Vishandelaar met sterk geheugen

Vishandelaar Jaap Mosk vormde met zijn bakfiets tientallen jaren een herkenbaar onderdeel in het straatbeeld.

Mosk had een sterke geheugen. Van Texelaars die bij hem geregeld een zoute haring bestelden, wist hij precies wie er uitjes bij wilde en wie niet. En toeristen die,na een jaar te zijn weggeweest weer terug op het eiland, zich bij hem aan de kar meldden voor een haring of gebakken of gerookt vissie, herkende hij meteen aan hun gezicht.

Jaap Mosk had een bescheiden viswinkel aan de Gravenstraat. Hij had het bedrijf overgenomen van zijn vader. Naast de viswinkel stond hij met zijn viskraam op verschillende plaatsen op het eiland. Op de Groeneplaats, maar je kon hem met zijn viskar ook uittekenen op de hoek Weverstraat-Parkstraat. En tientallen jaren had hij een vestiging in de Dorpsstraat in De Koog, waar hij een groot deel van zijn vis aan toeristen verkocht.

Toen hij daar begin jaren tachtig door allerlei oorzaken van het kastje naar de muur werd gestuurd en zijn omzet daardoor daalde, ontstond daarover veel commotie. Hij haalde er zelfs de voorpagina van de krant mee. Uiteindelijk kreeg Mosk een vaste plek voor de kerk. Mosk was ook een vast gezicht op de Hoornder Donderdag.

In 1997 stopte hij met zijn vishandel. In zijn vrije tijd speelde hij graag een spelletje jeu de boules en ook hield hij er van een potje te biljarten in de Buureton. Menig uurtje spendeerde hij in zijn volkstuin. Tot het hem te zwaar werd.

Jaap Mosk overleed vorige week donderdag op 82-jarige leeftijd.