De huidige parkeerplaatsen op de Groeneplaats.
De huidige parkeerplaatsen op de Groeneplaats. Foto: Jeroen van Hattum

Parkeren verdwijnt uit centrum van Den Burg

Parkeren in het centrum van Den Burg gaat op termijn zoveel mogelijk verdwijnen om het centrum 'autoluw' te maken.

Dat kwam woensdagavond naar voren tijdens een informatiebijeenkomst over de gebiedsontwikkeling van het centrum. De term 'autoluw' was er al een tijdje, maar het wachten was op concrete plannen. Bedoeling is dat er straks geen openbare parkeerplaatsen meer zijn op de Groeneplaats en in de Parkstraat. Er kan daar dan nog wel gereden worden met de auto, maar er zijn alleen aan de Burgwal nog een paar parkeerplaatsen voor bewoners en er blijven een paar invalidenparkeerplaatsen.

Bedoeling is dat de parkeerplaatsen aan de Groeneplaats verplaatst worden naar de Elemert waar nu nog de bushalte is. De bushalte verdwijnt en wordt vervangen door de nieuwe bushalte die aan de Emmalaan komt (in de nabijheid van de VVV). De nieuwe sporthal en het toekomstige Onderwijscentrum worden ook alternatieven om de auto te parkeren. Via duidelijke bewegwijzering kan naar het centrum gelopen worden.

Volgens de gemeente worden de plannen nog nader uitgewerkt en daarbij wordt gekeken naar kortparkeerders. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die even kort parkeren in het centrum om wat te eten te halen. Eigenaar Jan Stolk van eetcafé de Parkstraat reageerde woensdagavond vooralsnog weinig enthousiast op de plannen. Het autoluw maken van het centrum wordt niet van vandaag op morgen ingevoerd. Bedoeling is dat de openbare parkeerplaatsen verdwijnen als de nieuwbouw op de hoek Vismarkt/Groeneplaats klaar is en de Groeneplaats wordt heringericht. Het plan wordt ook nog in de gemeenteraad besproken.

Mocht er na de invoering van het autoluwe centrum een gebrek aan parkeerplaatsen ervaren worden, dan is de ijsbaan volgens de gemeente als potentieel alternatief achter de hand. Het autoluw maken moet volgens de gemeente van het centrum een prettigere omgeving maken om te winkelen. Voor fietsers komen volgens de plannen nieuwe fietsenstallingen aan de rand van het centrum.

Bedoeling is dat er venstertijden komen voor pakketdiensten die winkels en restaurants bevoorraden. Dat houdt in dat er dan alleen in de ochtend tot 11:30 uur in het centrum bezorgd mogen worden. En er gaat een regime van 'winkels open, fietsers lopen' gelden om het fietsen in het centrum tussen wandelend publiek aan banden te leggen. De gebiedsontwikkeling van het centrum - bedoeld om het hart te herstellen na de sloop van het oude raadhuis - bevat diverse elementen. Een kort overzicht daarvan: tot en met april dit jaar wordt aan de riolering gewerkt, de nieuwbouw van de tien appartementen plus drie onderliggende horeca/winkelruimten gaat binnenkort daadwerkelijk van start, De Waag wordt verbouwd en er komt een houten bank bij De Lindeboom.

Het straatwerk van de Groeneplaats en een deel van de Elemert wordt heringericht (van mei tot en met december), evenals het straatwerk van de Vismarkt en een deel van de Binnenburg (van april tot en met juni). In 2020 volgt herinrichting van de Stenenplaats. De Karsenboom wordt verbouwd (in particuliere handen) en er komt mogelijk weer wat op de plek waar tot 2012 de J'elleboog heeft gestaan. Als dat is afgerond, volgt herinrichting van de Kantoorstraat.

In oktober/november staat een herinrichting van het park op het programma (de padenstructuur wordt anders) en het college gaat aan de slag met plannen voor een tweede blok woningen op de hoek van de Groeneplaats en de Parkstraat.