Roodoogvireo, gespot in het Krimbos.
Roodoogvireo, gespot in het Krimbos. Foto: Klaas de Jong

Klaas de Jong: Mooi vogelseizoen

"Het is een mooi seizoen geweest op Texel!", meldt vogelkenner en –spotter Klaas de Jong. Op zijn vogelsafari's werden duizenden vogels bekeken, herkend, bewonderd en gefotografeerd.

Terugkijkend een bloemlezing uit de waarnemingen van het afgelopen jaar:

"In april vond ik tijdens een privévogelsafari met slechts drie deelnemers een Kleine Geelpootruiter bij Dijkmanshuizen op Texel. Deze zeldzame dwaalgast uit Noord-Amerika overwintert in Suriname, maar heeft kennelijk op de terugweg een verkeerde afslag genomen?

Eind mei ontdekte ik de eerste Bastaardarend voor Texel, tijdens een vogelsafari met leden van Vogelbescherming Nederland.

In mei en juni kon ik vele deelnemers (van zeker tien vogelsafari's) laten genieten van de zingende Iberische Tjiftjaf bij De Koog. In juli was de eerste Grauwe Franjepoot alweer op Texel.

In augustus vloog er een Witvleugelstern over de Horsmeertjes. In september was ik voor het eerst in de schitterende Donaudelta en vonden we de beroemde Kroeskoppelikaan.

In oktober was het weer trekvogelfeest op Texel en zag ik de eerste Roodoogvireo (de eerste Amerikaanse zanger ooit!) voor het eiland (ontdekt door Arend Wassink) en vond ik tijdens een vogelsafari mijn eerste IJslandse Koperwiek."