Een van de zakken met Dibenzoylperoxide.
Een van de zakken met Dibenzoylperoxide. Foto: Havariekommando

Gevaarlijke stoffen aan boord van MSC Zoë

De MSC Zoë, die vorige week 281 containers verloor op de Noordzee ter hoogte van Borkum, is twee containers met gevaarlijke stoffen verloren en uit een derde container ontsnapte een onbekende hoeveelheid kunststof korrels.

Dat blijkt uit gegevens van de Duitse kustwacht (Havariekommando) die de lading van de Zoë onderzoekt. In de ene container zaten 280 zakken van elk 25 kilo per stuk met Dibenzoylperoxide in poedervorm. De stof is gevaarlijk en moet niet worden aangeraakt. Op Schiermonnikoog zijn een paar zakken aangespoeld. Ze zijn te herkennen aan vier rode waarschuwingsteken.

In een tweede container zaten volgens de Duitse kustwacht 467 kisten met Lithium-Ionen-Batterijen, bij elkaar goed voor 1500 kilo. Uit een derde container, die bij de Zoë aan boord bleef hangen, zijn deeltjes van de kunststof Polystyrol ontsnapt. Volgens de Duitse kustwacht zijn het deeltjes met een doorsnede van 0,5 mm die in dertig kunststofzakken van circa één kubieke meter waren verpakt. Er zat 22,5 ton Poiystyrol in de container en het is nog onbekend hoeveel daarvan in zee terecht is gekomen. De kans dat het bij Texel opduikt, is klein.