De foto van Jan Daalder in het restaurant van Hotel Post Plaza, gemaakt door zijn kleindochter Cobie Daalder. Onder de kop uit deze krant van 1968.
De foto van Jan Daalder in het restaurant van Hotel Post Plaza, gemaakt door zijn kleindochter Cobie Daalder. Onder de kop uit deze krant van 1968. Foto: Cobie Daalder.

Foto Texelse postbode in hotel Leeuwarden

Aan de muur van Hotel Post Plaza (voormalig postkantoor) in Leeuwarden prijkt een grote foto van een postbode op een brommer. De toren op de achtergrond, is dat niet die van Oosterend? Klopt en de postbode is Jan Daalder, voorheen postbode op Texel.

De postbode uit Oosterend, die van 1966 tot 1974 tevens wethouder en locoburgemeester was, werd in 1967 wereldnieuws toen hij na het overlijden van burgemeester Cees de Koning ruim een half jaar diens taken waarnam. "'s Morgens de post bezorgen en 's middags de gemeente besturen", kopte deze krant in die periode. "Een gewone postbesteller die maandenlang het burgemeestersambt moet waarnemen." In Oudeschild ging zelfs het gerucht dat Daalder door de drukte een hartaanval zou hebben gehad. Niets bleek minder waar. "Op dat moment tufte de loco op zijn brommer over de lange rechte wegen van polder Het Noorden. Regen en wind trotserend om de bewoners van wijk O van hun post te voorzien. 's Morgens de post rondbrengen en 's middags naar het gemeentehuis in Den Burg om Texel te besturen." Het is een zeldzame combinatie van functies. Texelaars verbaasden zich er nauwelijks meer over, maar aan de overkant "geloven ze het eenvoudig niet".

"Het is niet makkelijk, maar heel boeiend", vertelde Daalder zelf. "Het scheelt natuurlijk wel dat ik vrij lang in de raad had gezeten, al vanaf 1953." De meeste moeite had hij als bestuurder met financiële problemen. Was het niet beter geweest als Daalder geheel zou zijn vrijgesteld, zodat hij het loco-burgemeesterschap tot volledige dagtaak had kunnen maken? Daalder: "Als postbesteller heb je tamelijk veel vrije tijd, wat dat betreft kan het wel samengaan. En is die combinatie nu zo gek? Men vindt het toch ook heel gewoon als een boer wethouder en loco-burgemeester wordt? Wat maakt het uit of je koeien melkt of brieven rondbrengt?"

Daalder zei wel dat "problemen die zó gewichtig zijn dat we met een beslissing wachten totdat er een nieuwe burgemeester is. Het gaat er nu om de lopende zaken zoveel mogelijk op te vangen." Maar omstreden kwesties ging hij niet uit de weg. Zo verzette hij zich (vergeefs) tegen de komst van discotheek de Jelleboog. Daalders duo-baan duurde tot begin april 1968, toen burgemeester Sprenger werd geïnstalleerd. Hij overleed in 1987. Het is niet bekend hoe zijn foto in Hotel Post Plaza terecht is gekomen.

Afbeelding