Ciska Rook voor het portret dat ze schilderde. Links ander werk van de expositie.
Ciska Rook voor het portret dat ze schilderde. Links ander werk van de expositie. Foto: Job Schepers

Kunst vloeiend goud

Ciska Rook is winnaar geworden van de publieksprijs van de winterexpositie van kunstenaarsvereniging ZOUT. Het portret van een tante van haar man Rob kreeg 23 stemmen. ZOUT gaat nu in winterslaap om fris te zijn voor een nieuw seizoen.

Ciska ontving de Pieter van Schelt Publieksprijs 2019 tijdens de afsluiting van de expositie in het gebouw van Kotex. De publieksprijs is vernoemd naar Pieter van Schelt. Hij heeft de wisseltrofee met symboliek gemaakt. "Het symboliseert dat kunstenaars door erkenning in een groef kunnen blijven hangen en vervolgens zinloos doordraaien. In die zin kan erkenning voor de vrije uiting slopend zijn. Maar het kan ook een beloning zijn voor het zoeken naar erkenning om vervolgens volledig los te gaan. Daarom is de prijs een dop die kan dienen om een periode af te sluiten of het goud te laten vloeien", legt kunstenares Greet Swabedissen uit.

De tweede prijs ging naar Mathilde Witte (21 stemmen), Marja van Etten werd derde (20 stemmen). De kunstenaars zaten volgens het publiek ook zeer dicht bij elkaar, maar het blijft altijd een kwestie van smaak. Wellicht waren het de prachtig op doek overgebrachte gelaatstrekken en de - ondanks de zichtbare ouderdom - krachtige en heldere ogen. In de afgelopen weken kwamen er zo'n vijfhonderd mensen op de tentoonstelling af. "Dat is een prachtig resultaat. Er zijn zo'n dertig kleine schilderijen verkocht en vijf andersoortige werken (grotere schilderijen, sculpturen et cetera red.). Ik denk dat we daar zeer tevreden over mogen zijn. Mensen weten onze nieuwe locatie te vinden", stelde kunstenaar Gerrit "Rodri)*" Wolters.

De kunstenaars lijken zeer tevreden over de locatie bij kinderboerderij Kotex. Vorig jaar dreigde de expositie nog afgeblazen te moeten worden, omdat er geen locatie werd gevonden. De voormalige drukkerij van Langeveld & De Rooy bracht toen redding. Sinds dit jaar heeft ZOUT dus onderdak gevonden bij Kotex. "We hebben hier een mooie, verwarmde ruimte, met een toilet en een keuken. Het is ook een heel gezellige locatie met de dieren buiten. We merken dat mensen ons goed weten te vinden", legt één van de kunstenaars uit.

Zoals op iedere locatie, wordt er nog gezocht naar de ideale manier om de ruimte optimaal te gebruiken. Er waren dusdanig veel kunstwerken, dat sommige schilderijen in een hoekje dreigden te verdwijnen. Het werk dat er hing was veelzijdig, zowel in vormgeving, kleur, onderwerp en de gebruikte technieken. Het leuke aan de veelzijdigheid is dat dergelijke exposities voor ieder wat wils te bieden hebben, het maakte de tentoonstellingen bovendien laagdrempelig en daardoor zeer geschikt voor een breed publiek. Grafisch werk werd afgewisseld met olieverfschilderijen en zeelandschappen werden afgewisseld met sculpturen.

ZOUT gaat als gezegd nu eerst in winterslaap. Tijdens de Cultuurnacht op 9 februari ontwaken de kunstenaars even. Dan zijn ze actief in de kerk van De Waal. Met Lange Juni keren de kunstenaars terug met de langdurige expositie Zomerzout.