"Texel eerste waterstofeiland van Nederland laten worden"

Texel zou het eerste waterstofeiland van Nederland moeten worden. Die persoonlijke ambitie sprak burgemeester Michiel Uitdehaag vrijdag uit tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

De gemeente is momenteel bezig met onderzoek naar de mogelijkheden om waterstof op Texel te produceren en te gebruiken in de praktijk. Bij waterstof is kortgezegd sprake van een proces waarbij waterstofgas en zuurstof (met behulp van een brandstofcel) worden omgezet in elektriciteit, waterdamp en warmte. Auto's kunnen erop rijden in de wetenschap dat er geen batterijen nodig zijn (zoals bij elektrische auto's) en dat er water overblijft als restproduct.

De burgemeester herhaalde een pleidooi om dit jaar werk te maken van duurzame energie. De regio Noord-Holland Noord moet eind dit jaar een zogeheten Regionale Energie Strategie op tafel hebben en het is volgens Uitdehaag zaak dat de regio daar op tijd mee begint. Als de strategie eind dit jaar niet op tafel ligt, bestaat de kans dat het Rijk gaat bepalen wat de regio moet doen om meer duurzame energie op te wekken. Uitdehaag pleitte ervoor om - in samenwerking met ondernemers - te werken aan de verdere ontwikkeling van energiewinning uit zonnepanelen of biomassa. Het zou volgens hem zonde zijn om over tien tot twintig jaar met elkaar tot de conclusie te komen dat de energieprijzen van fossiele brandstoffen wel erg hoog zijn geworden, zonder dat er aan alternatieven is gewerkt.

De term 'waterstofeiland' is overigens niet geheel nieuw. Tennet, de Gasunie en elektriciteitsbedrijven in Duitsland en Denemarken maakten in 2017 bekend onderzoek te doen naar de realisatie van een nieuw 'waterstofeiland' in de Noordzee om energie van windmolens in waterstof om te zetten, waarna het internationaal getransporteerd kan worden. Dat is echter vooralsnog allemaal toekomstmuziek.