Burgemeester Uitdehaag tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Burgemeester Uitdehaag tijdens de nieuwjaarsreceptie. Foto: Jeroen van Hattum

"Belangen van Texel gemoeid bij verkiezingen in 2019"

Ga stemmen bij de provinciale verkiezingen, de waterschapsverkiezingen en de Europese verkiezingen die dit jaar plaatsvinden.

Het was één van de boodschappen die burgemeester Michiel Uitdehaag vrijdagmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis gaf. De verkiezingen voor de provincie en het waterschap zijn op woensdag 20 maart, de Europese verkiezingen zijn op donderdag 23 mei Volgens de burgemeester zijn het allemaal verkiezingen waar de belangen van Texel aan het orde zijn. Provincie en hoogheemraadschap hebben rechtstreeks zeggenschap op het eiland. Bij de Europese verkiezingen is volgens Uitdehaag onder meer de brexit iets dat Texel rechtstreeks raakt. Als het verkeerd uitpakt mogen kotters straks niet mee in Engelse wateren vissen en dat zou ook voor de Texelse kottervloot een hard gelag zijn.

De Europese verkiezingen krijgen dit jaar een extra tintje op Texel, omdat van 11 tot en met 13 april hier het Democracy Alive Festival wordt gehouden oftewel het feest van de Europese democratie. Dat wordt beschouwd als dé bijeenkomst in aanloop naar de Europese verkiezingen waarbij diverse kopstukken van de Europese Unie op Texel worden verwacht.

De burgemeester stond ook stil bij de daling van het aantal bewoners van Texel. In 2018 ging het bevolkingsaantal achteruit van 13.599 bewoners in december 2017 naar 13.587 bewoners deze maand. Dat zijn er twaalf minder. Uitdehaag maakte met een kwinkslag de opmerking dat Texelaars nog 'iets beter hun best moesten doen' om het aantal Texelaars weer te doen toenemen. Het leidde op Facebook meteen tot een serie opmerkingen dat op Texel lastig om betaalbare huizen te vinden, waardoor (jonge) Texelaars uitwijken naar de overkant.

Volgens de burgemeester gebeurt er inmiddels het nodige om het tekort aan betaalbare woningen terug te dringen, maar de toekomst moet uitwijzen in hoeverre het voldoende is. Uitdehaag voegde eraan toe dat bouwen niet ten koste gaan van agrarische grond op het eiland. Volgens hem is het goed dat er het komend jaar verder wordt gewerkt aan de nieuwe integrale toeristische visie. Uitdehaag koppelde dat aan het gegeven dat de algemene waardering van toeristen voor Texel vorig jaar onder het gemiddelde rapportcijfer van een acht is gekomen en dat een toename van toeristen op het eiland zijn impact heeft op bijvoorbeeld de wegen, werkgelegenheid en de hulpdiensten op het eiland.