Uitdehaag: grote voorbereiding op renovatie van veerhavens

De gemeente gaat uitgebreide voorbereidingen treffen voor de vervanging van de bruginstallaties in de veerhavens die over drie รก vier jaar gaat plaatsvinden.

Dat liet burgemeester Michiel Uitdehaag vrijdagmiddag weten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Rijkswaterstaat geeft de veerhavens op 't Horntje en in Den Helder volgens planning in 2023 een grote onderhouds- en renovatiebeurt. Dat wordt het grootste werk sinds de reconstructie van de veerhavens begin jaren tachtig.

De kans bestaat dat er een paar maanden lang gebruik moet worden gemaakt van de noodaanlandingen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Dat betekent dat in dat geval de Texelstroom en de Dokter Wagemakers alleen onderdeks geladen kunnen worden met voertuigen.

Volgens de burgemeester vergt het een goede voorbereiding om tegen 2023 op de renovatie ingespeeld te zijn. In Den Helder is sinds 2014 een noodaanlanding aan steiger 3 op Fort Harssens. Daar staat een hefinrichting waar een brug van 22 meter lang en zes meter breed in gehangen kan worden. Op 't Horntje is sinds 2016 een noodbrug van 21 meter lang en 3,5 meter breed aanwezig.

Beide noodaanlandingen zijn inmiddels in de praktijk getest. De noodbrug op 't Horntje kan een vrachtwagen plus oplegger van 18 meter lang verwerken, al moest er tijdens een proef in 2016 wel een paar keer gestoken worden om de wagen aan boord te krijgen.

Rijkswaterstaat heeft TESO ook benaderd om mee te denken over maatregelen om bijtijds voorbereid te zijn op de renovatie van de veerhavens.