Spullen van de MSC Zoë die hulpstrandvonder Maarten Jan Boon van het strand haalde.
Spullen van de MSC Zoë die hulpstrandvonder Maarten Jan Boon van het strand haalde. Foto: Jeroen van Hattum

Vooralsnog weinig rommel van Zoë op Texel

Texel lijkt er vooralsnog goed vanaf te komen in het containerdrama met de MSC Zoë op de Noordzee.

Op een aantal aangespoelde stoeltjes, slangen van airco's, jassen en fleecedekens na, is er langs de Texelse kust tot gisteren vooralsnog geen rommel waargenomen van het bijna vierhonderd meter lange containerschip dat vorige week ter hoogte van Borkum 281 containers op zee verloor.

Het is met een slag om de arm, want er ging veel overboord en nog lang niet alles is terecht. Volgens het NIOZ is - gezien de oostelijke stroming ten noorden van de Waddeneilanden en de wind die van noord verder zal krimpen - de kans echter wel zeer klein dat er nog materiaal op Texel aankomt.

Rijkswaterstaat liet maandag weten dat er 238 containers waren gelokaliseerd, al kan inmiddels wel weer gewijzigd zijn. De gelokaliseerde containers liggen over een lengte van 23 mijl boven Terschelling, Schiermonnikoog en ten oosten van deze lijn. Er zijn ongeveer twintig containers aangespoeld op de andere Waddeneilanden.

Daar werden de afgelopen dagen diverse diverse grote schoonmaakacties gehouden om de stranden schoon te krijgen. Met name aangespoeld plastic en piepschuim vormt daar een groot probleem voor flora en fauna. Langs de Friese kust is rotzooi aangetroffen en van het weekend werd er ook plastic en piepschuim langs de Afsluitdijk gezien. Op Schiermonnikoog werden zelfs honderd militairen ingezet om mee te helpen bij het opruimen van alle losse aangespoelde spullen.

Zaterdag gingen 14 kotters en garnalenschepen de zee op om rotzooi uit het water te vissen, voordat het op de kust zou aanspoelen. Zondag waren het er 16 en maandag zes die op pad gingen. Zij kregen van het Waddenfonds een ton als onkostenvergoeding voor de brandstof. Texelse kotters hebben volgens visserijvoorman Maarten Drijver extra bigbags mee aan boord genomen, zodat ze rommel van de Zoë kunnen meenemen als ze die op zee aantreffen.

Op Texel zelf houden de hulpstrandvonders, jutters en de gemeente de kust in de gaten. Ook juttersmuseum Flora is de afgelopen dagen volop op pad geweest om aangespoeld materiaal van de Zoë te verzamelen. Donderdag was er even sprake van een mogelijke container bij de Razende Bol, maar dat bleek volgens hulpstrandvonder Hans Eelman bij nader inzien een groot uitgevallen boei van de Natuurbeschermingswet. Vrijdagavond was even sprake van een container ten westen Texel, maar ook dat bleek loos alarm.

Burgemeester Michiel Uitdehaag sprak vrijdagmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn medeleven uit met de andere Waddeneilanden om ze een hart onder de riem te steken. Tweede-Kamerlid Gijs van Dijk, die op Texel woont, stelde samen met zijn partijgenote Attje Kuiken Kamervragen aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over het containerdrama. Zij willen onder meer van de minister weten of chippen van containers in de toekomst een optie is en hoe herhaling van het drama voorkomen kan worden.

MSC, de Zwitserse reder van de Zoë, heeft aangegeven zijn verantwoordelijkheid te nemen om de containers te bergen. Bedoeling is dat dat gaat gebeuren als de gelokaliseerde containers - teruggevonden met sonar - in kaart zijn gebracht. Voor de eilanden is het intussen te hopen dat de schade van wat er allemaal aanspoelt beperkt blijft.