Iepe de Boer
Iepe de Boer Foto: Familiecollectie

Een echt familiemens

Voor Iepe de Boer waren er in zijn leven twee dingen: de slagerij en zijn familie. De slager was een begrip op het eiland en in het bijzonder in De Koog. Want naast zijn familie en de slagerij was hij actief betrokken bij het reilen en zeilen in de badplaats.

Iepe de Boer was het schoolvoorbeeld van een echte praktijkman. Hij maakte zijn lagere school niet eens af, hij wilde slager worden. Zijn vader en opa waren slager en zelf leerde hij het vak bij een slager in Friesland. In het vak leerde hij ook zijn vrouw Ineke kennen. Zij was klant in de winkel waar Iepe werkte en van het één kwam het ander. Samen kregen ze dochters Ilonka, Magda en Katja, en in 1974 kwam het hele gezin naar Texel. Via via hadden ze vernomen dat er een pachter werd gezocht voor de kampwinkel op vakantiepark De Parel in De Dennen. Zo begon het avontuur op Texel. Niet veel later werden ze pachters van een grote supermarkt: het Koopcentrum in De Koog op de plaats waar Le Berry lange tijd heeft gezeten (tegenwoordig Stella Fietsen op de hoek van de Badweg).

Eind 1978 openden Iepe en Ineke hun eigen slagerij aan het Dorpsplein in De Koog. Daarnaast hadden ze een slagerij-afdeling in de Spar en de Toptien (later Jumbo) in De Koog. Het was hard werken, maar evengoed maakte hij tijd voor zijn kinderen. Daarnaast was er ook oog voor de gemeenschap. Zo was hij mede-initiator van de Texeltruck en Ineke was fanatiek betrokken bij De Koog Promotion (een aantal Kogers dat zich in de jaren 80/90 inzette voor de promotie van De Koog.).

In de slagerij stond de koffie altijd klaar. Vaak begon hij 's zomers al om 04:00 uur te werken en menigeen liep dan in alle vroegte de slagerij in voor een bak koffie. Iepe hield van sport, maar alleen om naar te kijken. S.V De Koog en Feyenoord waren zijn clubs. Hij werd shirtsponsor van S.V De Koog en was fanatiek supporter van het damesteam van zijn dochters en later van kleinzoon Daan. Later zat hij ook wekelijks op de tribune bij het zaalvoetballen en volleyballen van meerdere kleinkinderen. Supertrots was hij op de voortzetting van het bedrijf door zijn jongste dochter Katja en schoonzoon Kees. Ook zijn andere dochters runnen een eigen bedrijf. Het ondernemersbloed zit er ingebakken. Samen met Ineke werd in 1999 nog een keer alles uit de kast gehaald en op de Nikadel in De Koog verscheen een prachtige nieuwe slagerij. Helaas werd Ineke ernstig ziek waardoor Iepe vervroegd minder ging werken om te kunnen 'camperen" met Ineke. Vele reizen volgden. Vaak met meerdere van de negen kleinkinderen. Ineke overleed in 2009. Naasten omschrijven Iepe als een echte vakman, een harde werker, maar bovenal een positief, sociaal familiemens. Iepe overleed op 30 december op 75-jarige leeftijd omringd door kinderen en kleinkinderen.