Aron Zeeman aan het schakelen tijdens een live TV-uitzending van de Texel Halve Marathon.
Aron Zeeman aan het schakelen tijdens een live TV-uitzending van de Texel Halve Marathon. Foto: Aangeleverd

Graag programma's voor televisie maken

Wat is je favoriete plek op Texel?

In de zomer ben ik graag bij het strandhuisje van mijn ouders bij paal 12. Het is heerlijk om daar tot 's avonds laat buiten te kunnen zitten. En als je er blijft slapen, kun je 's morgens lekker een frisse duik in zee nemen in plaats van dat je onder de douche stapt. Verder ga ik graag met mijn vader mee het wad op om oesters te verzamelen. Ik kan nogal druk zijn, maar op het wad kan ik genieten van de rust en zelf ook stil worden.

Geboren en getogen op Texel?

Nee, ik ben geboren op 15 mei 2001 in Den Helder. Dat was een topdag dat jaar. Maar hoewel ik hier dan niet geboren ben, voel ik me wel helemaal een Texelaar. Ik ben opgegroeid boven de winkel van Moerbeek aan de Parkstraat in Den Burg. Zes jaar geleden zijn we met de familie naar de Jonkerstraat in Den Burg verhuisd toen mijn ouders aan de Kogerstraat met Smakelijk en Meer begonnen. Ik heb verder nog een jongere broer en dat is Tijn.

's Nachts op de fiets kan het roetdonker zijn op het eiland

Wat doe je voor radio en televisie?

Bij Radio Texel werk ik mee aan het sportprogramma Sport Lokaal op zondagmiddag en daarnaast ben ik actief voor Texel Kijken en Luisteren. Daar maken we elke maand een TV-uitzending van een uur vanuit een bedrijf en we maken live TV-uitzendingen van bijvoorbeeld de Ronde om Texel en de Texel Halve Marathon.

Waar komt de interesse voor de media vandaan?

Als kind van zes zat ik vroeger in het theater al achterstevoren op mijn stoel naar de techniek te kijken. Dat vond ik veel interessanter dan wat er op het podium gebeurde. Toen ik tien was, heb ik een brief aan Radio Texel gestuurd, ben ik daar gaan kijken en ben ik medewerker geworden. Mijn oom Stado werkt bij de televisie en dat vond ik machtig interessant. Bij Radio Texel heb ik een dingen gedaan en een hoop geleerd. In 2016 maakten we Struun TV tijdens Struun en na afloop kwam Sandra Koning op me af met het idee dat er meer TV voor Texel gemaakt zou moeten worden. Vervolgens is Texel Kijken en Luisteren ontstaan.

Wat doe je verder zoal op het eiland?

Ik vind het fijn om met vrienden af te spreken en ik ga het sporten weer wat meer oppakken. Als kind heb ik veel aan hardlopen gedaan en ik probeer nu het mountainbiken verder op te pakken. Met een paar vrienden hebben we verder inmiddels vier keer een bingo georganiseerd om geld voor het goede doel op te halen. Twee weken geleden hebben Sil van Heerwaarden en ik een uitzending van 24 uur gehad om geld voor de Stichting Support Rob op te halen. Was mooi om te doen. Daarnaast zit ik op de OSG. Ik ben vorig schooljaar geslaagd voor de richting basis van het VMBO en ik ben nu aan de richting kader begonnen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als zeer behulpzame en hardwerkende mensen. Je ziet bijvoorbeeld aan de Texelaars die in het toerisme en de recreatie zitten hoe hard er gewerkt wordt. Als er iets gedaan moet worden, kun je vaak ook snel een beroep doen op een hoop vrijwilligers, mits je natuurlijk wel goed met ze omgaat.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Ik denk dat Texel goed is zoals het nu is met bijvoorbeeld het strand en de natuurgebieden. Toeristen kunnen volop genieten van de omgeving en de vogelkijkers kunnen ook volop aan hun trekken komen. Het zou mooi zijn als daar niet al teveel meer aan verandert.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De openbare verlichting. Ik ben 's avonds laat wel eens op de fiets teruggegaan van Paal 12 naar Den Burg en van Oudeschild naar Den Burg, maar dan is het ook wel roetdonker. Je weet uiteraard wel ongeveer waar je aan het fietsen bent, maar je ziet amper wat. Wat ik jammer vind, is dat je sinds vorig jaar moet betalen als je de auto op een strandslag parkeert. Ik rijd zelf nog geen auto, maar ik hoor het wel geregeld om me heen. Het staat niet gastvrij naar de mensen die hier op vakantie zijn. Wat ik ook wel jammer vind, is dat er bijvoorbeeld geen glas meer is toegestaan op evenementen.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat er soms geklaagd wordt over de drukte. Er zijn plekken waar het druk is in het seizoen, maar je hoeft ze niet op te zoeken. Er zijn zat plekken op Texel waar het ook in het seizoen rustig is.

Wat mis je op Texel?

Eigenlijk niet zoveel als ik er over nadenk. Er is veel hier. We hebben bijvoorbeeld veel supermarkten en er is voor de toeristen ook een ruime keuze aan restaurants.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Dat hier lastig is om aan een betaalbaar huis te komen. Dat geldt voor jongeren op het eiland, maar ook voor mensen die hier willen komen werken. Dat is een punt dat blijvend de aandacht verdient, zodat er meer betaalbare huisvesting beschikbaar kan komen.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dat zijn mijn ouders en het team van Texel Kijken en Luisteren. Zij staan er toch maar elke keer weer om een TV-programma te maken. Mijn ouders en Tijn mogen vaak al het gedoe achter de schermen aanhoren, maar ze zijn er wel altijd voor me.

Wat doe je over vijf jaar?

Dan hoop ik in Hilversum te werken bij de televisie. Ik ga binnenkort stage lopen bij een producent in Hilversum om ervaring op te doen. Mijn ambities zijn om TV-programma's te produceren en te faciliteren. Een van de dingen die ik ook graag wil doen, is het schakelen van televisieprogramma's. Maar het gaat er in eerste instantie om om zoveel mogelijk ervaring met het vak op te doen. Daarnaast hoop ik hier op Texel een klein bedrijf voor mezelf te kunnen hebben om bijvoorbeeld live TV-uitzendingen van de Ronde om Texel of de Texel Halve Marathon te kunnen maken.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Duurt Holman. Hij werkt bij de televisie. Ik heb laatst een hele tijd met hem in de winkel over televisie staan praten en dat was hartstikke interessant!