Het Proper orgel in het Atelier in Den Hoorn is ontmanteld.
Het Proper orgel in het Atelier in Den Hoorn is ontmanteld. Foto: Herman Bakker

Kerkorgel ontmanteld

Het Proper orgel in het atelier aan de Witteweg in Den Hoorn is gedemonteerd. Het orgel met 840 pijpen uit de gereformeerde kerk in Oosterend werd in 2008 op initiatief van Charles Janko verplaatst en verhuist nu naar een kerk in Oldenhoven (Gr.).

Orgelbouwer Sander Booij uit Woudenberg liet in 2008 alle orgelpijpen door zijn handen gaan om de klankkleur aan te passen aan het nieuwe onderkomen. Hij noemde het destijds een bijzonder project. "Zoiets als dit maak je maar één keer." Voor Werkgroep Orgelfront die het financieel beheer deed was het doel met name behoud van een stuk religieus erfgoed, de orgelconcerten die Janko er wilde organiseren pasten in de culturele ambitie van Den Hoorn.

Dyo Wassink gaf er een keer of acht concerten. Hij omschreef het elektro pneumatische orgel als een curieus instrument, boeiend en kwalitatief goed, maar dat in de akoestiek van het atelier niet optimaal tot zijn recht kwam. Dat het vochtig is in de schuur, was bovendien niet goed voor het behoud van het orgel. Na de verhuizing en het overlijden van Janko in 2017, werd het orgel nog maar weinig bespeeld. Nu het niet is gelukt op Texel gegadigden voor het orgel te vinden, verhuist het naar Groningen.