Jelmar Witte:
Jelmar Witte: "Zolang ik me kan herinneren wil ik al visserman worden." Foto: Aangeleverd

Had het gelijk naar mijn zin op kotter

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is natuurlijk de haven van Oudeschild!!! Er is altijd wel iets te zien of te beleven. Ik woon in Oudeschild en ik heb een bootje in de jachthaven liggen, zo kan ik dat altijd even pakken voor een rondje over het wad. Daarom is mijn favoriete plek de haven van Oudeschild.

Geboren en getogen op het eiland?

Ik ben helaas niet op Texel geboren, maar daar praten we niet over hahahaha. Ik ben de jongste van een drieling, samen met mijn zus Zara en mijn broer Jochem zijn we op oudejaarsdag 2001 in Den Helder geboren. Mijn ouders (Hans Witte en Marja de Ligt) hadden natuurlijk net als mijn oudste broer Aaron liever gezien dat we op Texel geboren werden. Maar dat was als drieling natuurlijk niet mogelijk. Opgegroeid ben ik in Oudeschild. Samen met mijn vriendengroep zijn we van jongs af aan altijd bezig geweest met hutten bouwen, krabbenvissen en kattenkwaad uithalen. Ik heb het hier nog steeds erg naar mijn zin.

Ook als het rotweer is, maak ik altijd wel een rondje buiten

Vertel iets over je werk (of het werk dat je graag wilt doen)?

Op dit moment zit ik op de Visserijschool in Den Helder, maar in vakanties, weekeinden en of andere vrije dagen ben ik eigenlijk altijd te vinden op de TX1, Klasina J van C. Vonk en Zn. Zolang ik me kan herinneren wil ik al visserman worden. De eerste keer mocht ik met de TX65 van Erik Kalf mee, dat was in groep 7 van de basisschool. Ik heb het gelijk erg naar mijn zin gehad en mocht daarna nog een paar keer met Erik mee. Een tijdje later mocht ik met de TX1 mee en dat doe ik tot nu toe nog steeds.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik zit nog op school en in mijn vrije tijd ben ik of op de kotter of aan het varen/vissen met mijn eigen bootje. Ook vind ik het leuk om met mijn vrienden een beetje aan brommers te sleutelen. In de weekeinden zijn wij meestal met een groep vrienden bij elkaar en verzinnen altijd wel iets gezelligs om te gaan doen. Even vis bakken of barbecueën of we gaan even snacken op de haven natuurlijk. Ik kan eigenlijk niet stilzitten en ga er graag op uit, ik houd er erg van op buiten te zijn, ook als het rotweer is ga ik altijd wel een rondje.

Waar komt je betrokkenheid met Texel vandaan?

Ik denk eigenlijk dat het in je bloed zit, het is er gewoon. Texel is mijn thuis!!!

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ervaar de Texelaars als hardwerkende en gezellige mensen.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ik ben natuurlijk nog jong, maar vind dat er veel verandert. Ik houd wel van kleinschalig en een dorpsgevoel. Ook alle veranderingen hoeven voor mij niet zo. Kijk bijvoorbeeld nou naar al die aangelegde natuurgebieden, voor mij hoeft dat niet zoals het gesloten gebied Ceres, waar menig Texelaar graag kwam. Ook ik kwam hier al van kleins af aan lekker zwemmen, nu mag je van een afstandje kijken... Je moet de natuur zelf zijn gang laten gaan. Laat Texel maar zoals het is.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Voor mij zou het openbaar vervoer op Texel wel verbeterd mogen worden, er wordt steeds van alles veranderd en het is niet makkelijk om even snel de bus te pakken of te regelen. Op één lijnbus na wordt er niet meer op een vaste tijd gereden. Ik regel soms nog even snel de bus via een app, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen even handig is in het gebruik met internet. Naar mijn mening is ook het taxivervoer een probleem, zeker na het uitgaan is het bijna onmogelijk om een taxi te krijgen, je moet echt mazzel hebben om er een te krijgen. Hierdoor ontstaan groepen die wachten op vervoer en zo'n grote groep (na het uitgaan), dat gaat echt niet altijd goed. Ik denk dat hier zeker aandacht aan besteed moet worden.

Wat mis je op Texel?

Tot nu toe kan ik daar nog weinig over zeggen. Misschien als ik ouder word dat er bepaalde zaken zijn waarvan ik denk "dat had ik graag wel op Texel gezien".

Wat is er mooi aan Texel?

Ik vind het mooi dat je je buurtgenoten gewoon kent en dat je elkaar nog even om hulp kan vragen, bijvoorbeeld om iets te lenen bij elkaar. Ik denk dat dit in een stad wel heel anders is.

Wat is er zonde aan Texel?

Ik denk dat het zonde is dat Texel een beschermd natuurgebied begint te worden. Op deze manier krijgen veel organisaties het voor het zeggen op Texel en de Waddenzee. Soms ben ik bang dat ik over een tijdje niet meer met mijn bootje over de Waddenzee mag varen, laat staan de garnalenkotters. Er is al sprake van dat deze binnen enkele jaren het wad niet meer op mogen. Als we het dan hebben over werelderfgoed vind ik zeker dat de visserij behouden moet blijven.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik denk dat de Texelaars zelf een grote pluim verdienen. De afgelopen weken met de actie Support Rob zie je maar weer hoe hecht de gemeenschap is en zich voor elkaar of iemand inzet. Op allerlei manieren wordt er van groot tot klein geld ingezameld om iemand te helpen. Daar heb ik echt bewondering voor.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Natuurlijk is toerisme heel belangrijk voor het eiland en houdt het onze economie draaiend. Toch vind ik het persoonlijk vooral 's zomers op Texel veel te druk.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop over vijf jaar werkzaam te zijn in de visserij en nog steeds in Oudeschild te wonen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou Aron Zeeman graag in de volgende 'Eiland Van...' willen zien. Ik heb met Aron op school gezeten en hij is vanaf jonge leeftijd altijd al bezig met media en het organiseren van evenementen of acties; ik ben benieuwd wat Aron verder te vertellen heeft.