Op de stelling “Ik ervaar een lokale kloof tussen burger en politiek” antwoordt 55%: mee eens.
Op de stelling “Ik ervaar een lokale kloof tussen burger en politiek” antwoordt 55%: mee eens. Foto: Job Schepers

Onderwijscentrum zorgt voor onbegrip

De besluitvorming rondom het Onderwijscentrum Texel (OCT) - waarbij op het allerlaatste moment werd gekozen voor een separaat gebouw - heeft het vertrouwen in de lokale politiek geen goed gedaan. Zonder er naar te vragen wordt het veelbesproken besluit herhaaldelijk naar voren gebracht. Een overzicht van de meest opvallende reacties over dit onderwerp.

"Op basis van sentiment wordt nu beslist. Een raadslid dat niet tot tien kan tellen stemt voor een apart gebouw voor de basisscholen, terwijl zijn eigen partij daar tegen is. En door een dergelijke vergissing mag de bevolking van Texel straks opdraaien voor miljoenenverziezen. Nog los van vertraging en kosten voor de OSG"

"Soms is de besluitvorming onbegrijpelijk, bv in het geval van het onderwijscentrum. Het oordeel van de betrokken scholen is onvoldoende serieus genomen. De argumentatie berustte op niet erg redelijke aannames."

"Soms zeer ontevreden, bijvoorbeeld foute keus voor de nieuwe school en er zijn al veel te veel kosten gemaakt en er was een besluit genomen circa 2 jaar geleden. Alles weer duurder en de burgers moeten dit via belastingen ophoesten."

"Het besluit om het OCT toch niet binnen de OSG te plaatsen vind ik echt onbegrijpelijke stom zo ver in het proces. Kost onnodig veel geld. Populistische besluitvorming van de bovenste plank."

"Ik vind het jammer dat de politiek besluit om het OCT te bouwen, terwijl ik denk dat als je het aan de ouders vraagt, de meerderheid tegen is."

"Schandalig dat Texels Belang met CDA tegen de school hebben gestemd, terwijl in de vorige periode al besloten was om de school te koppelen aan de OSG. Geldweggooierij."

"Het opeens terugkomen op eerdere mening, bijvoorbeeld in het geval van de nieuwe school eerst wel gedeeltelijk in het OSG gebouw en op het laatste moment toch niet."

"Ik vind dat raadsleden zich vaak te inhoudelijk met besluitvorming bemoeien. Dit terwijl de raad een controlerend orgaan is. Je krijgt dan bijzondere besluitvorming. Denk aan recente beslissing omtrent de basisscholen. Kostenverhogende beslissingen worden er genomen. Daar is de belastingbetaler niet bij gebaat."