43 procent heeft weinig vertrouwen in de politiek.
43 procent heeft weinig vertrouwen in de politiek. Foto: TipTexel.nl

Weinig vertrouwen in lokale politiek

"Er wordt in verkiezingstijd veel beloofd en als men eenmaal op het pluche zit, dan is het maar de vraag of iets wordt uitgevoerd."

Het is een mening die net zo goed over de landelijke politiek gedaan had kunnen zijn. De uitspraak komt in deze raadpleging ook meerdere malen naar voren op de stelling 'ik heb vertrouwen in de lokale politiek'. In totaal geeft 43 procent aan geen vertrouwen te hebben in de lokale politiek, tegen 21 procent die er juist wel vertrouwen in heeft. De redenen waarom men geen vertrouwen in de politiek heeft, verschillen daarentegen weer enorm. "De bestuurders laten teveel hun oren hangen naar wat een luidruchtige groep naar voren brengt. Gevaar van populisme: Ceres, Waalenburg, parkeerbeleid, sluitingsuur, vuurwerk, evenementenepidemie. Houd je rug recht en laat de argumenten beslissen. Moed wordt beloond", stelt één van de deelnemers.

Een gebrek aan dossierkennis en een gebrek aan transparantie in de besluitvorming wordt ook meerdere keren naar voren gebracht als reden voor wantrouwen. "Politici zijn wel benaderbaar, maar niet altijd goed op de hoogte en zijn vaak meer bezig voor het partijbelang in plaats van voor het algemeen belang."

Een deel van de oplossing lijkt, kijkend naar de raadpleging, te liggen in betere communicatie met de burger. Dit zou volgens de deelnemers via de lokale media kunnen, maar ook door bijeenkomsten en gesprekken met de burger op het moment dat de besluitvorming nog moet plaatsvinden. Onder de deelnemers van TipTexel.nl lijkt toch vooral het gevoel te heersen dat ze pas mogen meepraten op het moment dat er al besloten is. Volgens een deelnemer is de gemeenteraad te groot: "Minder politieke partijen. Nu is er teveel verdeeldheid en strijdt elke partij voor een bepaald onderwerp. Als er minder en grotere partijen zijn, is de achterban groter en zal er een veel breder draagvlak nodig zijn op meerdere onderwerpen.