Anders bekeken...

Aan Z…

Op mijn app verschijnt een uitnodiging, een mooi affiche met een dambord. Of ik mee wil doen met een open kampioenschap dammen. Ik schiet in de lach, want eerlijk gezegd ben ik geen passionele dammer. Schaker ook niet.

Mijn vader zat met mijn broers regelmatig te schaken en we speelden met de meiden ook wel eens een potje dammen, maar met een competitie meedoen is van een andere orde. Eigenlijk is het natuurlijk leuk om verrassende zetten te maken en een dam te halen waarmee je over het veld springt . Kijk maar eens naar de ander zijn gezicht, dan voel je je een maarschalk, wat zeg ik: een Napoleon te paard. Maar nee, die overwinningsroes heb ik meer met een potje Scrabble of gewoon iets samen te ondernemen zonder winnaar.

Hoe is dat bij u? Bent u al aan Z voor het nieuwe jaar? Of bent u gewoon van plan om door te gaan met waar u mee bezig was en maakt de datum u niet veel uit? We hebben allemaal eerst een A, wel 26 letters voordat we bij Z zijn. Dat betekent elke twee weken een nieuwe letter.

Een mooi Boek, een Cursus, een Duik in het zwembad, een Etentje met vrienden, een Felicitatie sturen naar iemand die je al lang niet hebt gezien, een goed Gesprek, een Heldere avondwandeling, een Intense massage , een Jarige Job met een taart verblijden, een Kilometers lange wandeling maken , Liefde rondstrooien kunnen we allemaal.

Kunnen we ook delen? Maken we de ander ook blij door te ontvangen? Dat is volgens mij de grote vraag.

Dokter Barnard zei ooit tegen mij op zijn ronde door het oude St Jan: "Je hebt gevers en nemers, wen daar maar aan zuster." Hij stapte weer in zijn eend en toeterde bij het weggaan.

Ik weiger en steiger vanuit iets in mijn binnenste. Ik hoop dat we allemaal een beetje aan Z zijn in het Nieuwe jaar, dat we niet alleen in het mooie doel voor Rob de beste kant laten zien van onszelf, maar dat we dat vasthouden.

Dat we gewoon net als vroeger Meedoen met een deurcollecte, dat we Niet Negeren maar open staan en complimenten geven, en ook, ja vooral, ze dankbaar ontvangen. Dat we Op de weg elkaar de ruimte geven, Poeslief Qwispelen en R S Tolerant mee omgaan. U bent aan Z, het hele nieuwe jaar, kom maar door…. Vrijwilligerswerk, heel veel Werk aan de winkel, of gewoon niX, dat mag ook, dat is misschien nog wel het mooiste moment, dat je vrIJ en blIJ ruimte hebt om te bedenken rustig, voor jezelf welke Z je gaat maken.. Met elkaar… Of alleen.. Met je gezin… Met je paard…. Of je damsteen… Het maakt niets uit…. Een Goed 2019 toegewenst.

Jozien