Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

Samen leven

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mijn vertrouwen in de mensheid was recent niet zo hoog. Deze (misschien botte) gedachte komt voort uit verschillende dingen. Ik kan met mijn negentien jaar levenservaring niet echt spreken over 'vroeger', maar voor mijn gevoel gaat het niet echt de goede kant op met de samenleving. Het lijkt wel alsof veel mensen alleen nog oog hebben voor hun eigen hachje. De samenleving wordt steeds individualistischer. Daar zitten ook goede kanten aan, maar we moeten wel oppassen dat we het woord samen in samenleving niet vergeten. Tenslotte moeten we veel dingen toch echt samen doen.

Sociale-media speelt voor mijn gevoel ook niet echt een positieve rol in mijn kijk op hoe we met elkaar omgaan. Natuurlijk, de meeste mensen weten zich gewoon normaal te gedragen en gaan online net zo met anderen om als ze in het echt zouden doen. Er is echter ook een groep die dit niet doet. Voor hen lijkt het wel alsof ze zich achter hun schermpje onschendbaar voelen. De normen en waarden die ik in mijn opvoeding heb meegekregen lijken voor hen online niet te gelden. Toch jammer, maar ja, wat doe je eraan?

Mijn gedeukte vertrouwen in de mensheid heeft afgelopen tijd echter een enorme boost gehad. Niemand op Texel kan om de prachtige acties rond Support Rob heen. Actie na actie komt voorbij, waar vele mensen laten zien dat ze verder kijken dan hun eigen hachje. De Texelse gemeenschap doet iets terug voor een man die zelf zijn eigen steentje ruimschoots heeft bijgedragen aan de Texelse gemeenschap. Daarvan kun je alleen maar hulde spreken. Volgens mij is dit een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat we, in ieder geval op Texel, nog écht samen leven. Absoluut iets om te koesteren en om zelf aan bij te dragen.

(kijk op supportrob.nl voor alle acties, mocht u zelf iets bij willen dragen)

Jeffrey Eelman