Een gevarieerd programma tijdens het Langste nacht-diner.
Een gevarieerd programma tijdens het Langste nacht-diner. Foto: Job Schepers

Koken met sterren

Waar Texelaars zich nog wel eens op het laatste moment opgeven, was het 'langste nacht-diner' dat vrijdag gehouden werd in Ecomare in een paar dagen uitverkocht. De organisatie moest de laatste dagen meer dan tien keer 'nee' verkopen.

Er was ruimte voor zo'n zestig personen en zij die er waren, beleefden een perfecte avond. Sabien Bosman en Annette van Ruitenburg hadden beloofd 'de sterren van de hemel te koken' en deze belofte maakten zij waar ook. Zij pasten het diner aan op het thema en de gastspreker wetenschapsjournalist Govert Schilling, expert op het gebied van sterrenkunde en ruimteonderzoek. Zo werd er gekookt met steranijs en maanzaad en was er ook bij de opmaak van de gerechten steeds een kwinkslag naar het heelal.

Schilling - verre familie van de Texelse tak zo liet hij weten - had het publiek aan zijn lippen hangen. De sterrenkundige - bij velen ook bekend van zijn optredens in het televisieprogramma De wereld draait door - nam de luisteraars mee in een reis door het heelal. Hij legde haarfijn en duidelijk uit hoe nietig de aarde wel niet is. Een stofje - gezien vanaf de zon - in een uithoek van ons sterrenstelsel dat op haar beurt maar weer slechts één is van de talloze sterrenstelsels. "Als je de encyclopedie van de historie van het heelal zou pakken en die opdeelt in - laten we zeggen - veertien delen van duizend pagina's - komt de aarde pas voor in de tweede helft van deel veertien. En de mensheid? In deel twee van de laatste zin van pagina 999."

Schilling is geoefend verteller en dat was te merken. Het gevaar bij een dergelijk onderwerp is dat het snel te moeilijk wordt voor de leek en wanneer je het te simpel houdt te saai voor de experts. Schilling wist deze middenweg probleemloos te vinden. Om de sfeer nog even te verhogen deelde hij nog even zijn overtuiging dat de mens uiteindelijk te redden is. "In de lange historie van het bestaan, heeft geen enkele levensvorm het heel lang uitgehouden, ik zou niet weten waarom dit met de mens wel zo is", sprak hij. Een reden om daar depressief van te worden vond hij zelf niet. "We zijn groter onderdeel van het wonder van de kosmos. Daar zijn we uit voortgekomen. En als de aarde ophoudt te bestaan, gaan we daar ook weer in op."

Tussen de verhalen door werd er natuurlijk ook gewoon gegeten. Het diner vond plaats in het restaurant van Ecomare. Voordat dat diner begon, had men al een bezoek gebracht aan de Sterrenzaal en aan Sterrenwacht De Jager. Sterren waren met het regenachtige weer helaas niet te zien. "Maar zij die hier nu zijn, kunnen dat op één van de donderdagavonden melden. Zij mogen dan gratis naar binnen", werd toegezegd door één van de medewerkers van de Sterrenwacht. Na een bezoek aan de bruinvissen, ging het gezelschap aan tafel. Onder de aanwezigen onder andere sterrenkundige en Texels ereburger Kees de Jager. Hij was het die Schillings passie voor de sterrenkunde ontketende.

Op 13 januari is er weer een themadiner van Bosman en Van Ruitenburg. Dan wordt er een 'whiskey-diner' gehouden bij De Bonte Belevenis.