Sijb Dros in de stal met piemontese koeien. In het familiebedrijf dat hij op termijn van zijn ouders wil overnemen.
Sijb Dros in de stal met piemontese koeien. In het familiebedrijf dat hij op termijn van zijn ouders wil overnemen. Foto: Gerard Timmerman

Met "tuus" bedoel ik op Harkebuurt

Wat is je favoriete plek op Texel?

Kim, mijn vriendin zegt: is dat niet gewoon op Harkebuurt?! Waarschijnlijk omdat ik daar nogal vaak ben. Ik denk ook dat dit wel mijn favoriete plek op Texel is. Ik ben daar geboren en getogen en heb er de eerste 18 jaar van mijn leven gewoond. Als ik het over 'tuus' heb bedoel ik eigenlijk ook altijd onze boerderij op Harkebuurt. Mijn ouders wonen hier nog steeds en ons bedrijf wordt ook vanaf deze plek gerund. Ik ben sinds begin van dit jaar ook fulltime 'tuus' aan de gang en ingestapt in het bedrijf dat mijn opa op Harkebuurt heeft opgericht. Het is ook de bedoeling dat ik over een tijdje samen met mijn vriendin Kim, zoon Biem en ons tweede kindje dat in februari geboren wordt op Harkebuurt ga wonen.

Geboren en getogen op het eiland?

Zeker, geboren in de slaapkamer waar mijn vader en moeder nu nog slapen. Zoon van Werner Dros en Frieda van Sambeek. De Drossen wonen al sinds de 17e eeuw op Texel dus 'we' hebben best wel een geschiedenis hier, durf ik wel te stellen.

Kan niet dat overkanters bepalen hoe Texel er straks uitziet

Wat voor werk doe je?

Ik ben mede-firmant van Loonbedrijf Dros. Ons bedrijf is door mijn opa Nic Dros opgericht en mijn vader Werner heeft het in 1990 overgenomen. Sinds het begin van dit jaar ben ik in het bedrijf ingestapt met de bedoeling om het op termijn weer van mijn vader over te nemen. Wij zijn vooral werkzaam in de grond- weg- en waterbouw, maar doen bijvoorbeeld ook de overslag van bieten en andere (bulk)goederen in de haven van Oudeschild. Daarnaast hebben we een gecertificeerde grondbank op ons terrein op de Rozendijk en een boerderij met ca. 250 vleeskoeien. Mijn voornaamste taak is om samen met mijn vader dagelijks het werk te organiseren voor ca. 25 personeelsleden. Daarnaast zit ik ook zelf wel op de kraan, shovel of vrachtwagen of verzorg ik de stal.

Hoe was het om aan de versterking van de Waddendijk mee te werken?

Heel leerzaam. Ik ben vanaf het begin van de aanbesteding, via mijn vorige werkgever Boskalis, bij het werk betrokken geweest, waardoor ik eigenlijk drie fases van het project heb meegemaakt: aanbesteding, voorbereiding en uitvoering. Hierdoor heb ik heel veel aspecten van een groot project meegemaakt, wat voor mij zowel op professioneel als persoonlijk vlak een mooie ervaring is geweest. Op het moment ben ik nog steeds regelmatig bij het project betrokken via ons eigen bedrijf. Ook dit brengt weer mooie ervaringen met zich mee om het werk van een andere kant mee te maken.

Wat doe je naast je werk verder zoal?

Slapen op de bank. Nee hoor, dat is maar af en toe. Ik breng graag tijd door met Kim en Biem en met m'n vrienden waar ik al heel lang mee omga. Daarnaast zit ik ook in het bestuur van de Agrarische Jongeren Texel en LTO Noord afdeling Texel.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen nuchter en relaxt. Wel vind ik dat er soms wat veel over elkaar gepraat wordt, wat regelmatig resulteert in allerlei wilde verhalen. Ik ben zelf ook wel eens nieuwsgierig naar het een of ander natuurlijk, maar andermans ellende hoeft van mij niet uitgebreid over de tong te gaan.

Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

De mentaliteit en manier van met elkaar omgaan. Dat je zaken kunt doen zonder alles vast te moeten leggen bijvoorbeeld. Daarnaast moeten we een gezonde verhouding van dorpen, landbouw en natuur behouden. Het kan niet meer zo zijn dat een handjevol overkanters bepaalt hoe Texel er straks uit ziet omdat er in de Randstad geen plek meer is voor natuurcompensatie voor bijvoorbeeld de uitbreiding van Schiphol.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De huizenprijzen. Die moeten in mijn optiek echt omlaag willen we ons eiland nog aantrekkelijk houden voor jonge Texelaars of jonge overkanters die zich hier om economische redenen willen vestigen. De huidige trend dat veel welvarende, overkantse 55-plussers zich hier vestigen vind ik persoonlijk zeer zorgelijk. Iedereen is natuurlijk welkom hier, maar het gezegde luidt niet voor niets: 'De jeugd heeft de toekomst'. Ik ben bang dat als de jongeren nu van Texel verdrongen worden vanwege de hoge huizenprijzen, dat we over 20 jaar een groot probleem hebben.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Iedereen die bijdraagt aan een mooi leven. Kim en Biem voor hun liefde en geduld, mijn ouders voor de mogelijkheden die me geboden worden, m'n broertje, vrienden en mijn schoonfamilie voor de gezelligheid. Daarnaast ook iedereen waarvan ik op zakelijk vlak het vertrouwen krijg of heb gekregen.

Wat is er mooi aan Texel?

De variƫteit van het landschap en de diversiteit aan bedrijven.

Wat mis je op Texel?

Soms wel eens de reuring en het aanbod van een stad. Ik heb tijdens mijn studie Civiele Techniek 4 jaar in Groningen gewoond, waar je dus elke avond kunt stappen en waar altijd wat gebeurt of iets te doen is. Daar heb je bijvoorbeeld ook elke vrijdag en zaterdag een grote markt waar ik regelmatig met Kim naar toe ging. Achteraf gezien was ik wel bijna elk weekend weer op Texel, dus zo erg mis ik het nou ook weer niet denk ik.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Als de levensader van de economie op Texel, waarbij we er met z'n allen voor moeten waken dat we het merk 'Texel' niet tot in den treure uitbuiten. Ook denk ik dat we de charme van Texel moeten proberen te behouden en daarin is er voor massa toerisme geen plaats.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan ben ik een stuk verder in de overname van het bedrijf, woon ik als het goed is op Harkebuurt en hebben we ten minste 2 kinderen rond lopen. Over het algemeen gaat het momenteel prima allemaal, dus dat wil ik minstens 5 jaar zo doorzetten.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn buurjongen Jelmar Witte. Hij wil al van jongs af aan kottervisser worden. Ik vind het mooi om te zien als mensen vastberaden over hun toekomst zijn, dus ben ik nieuwsgierig wat zijn antwoorden op deze vragen zijn.