Anders bekeken...

Het is 's morgens kwart over 8, de eerste patiënte in de polder heb ik geholpen als ik op weg ben naar de Slufterhoek. Een "rare" naam Zsom, ik zeg de naam een paar keer hardop in de auto. We hebben zoveel namen en mensen…niet te tellen, niet te onthouden bijna.

Engelen op onze weg…..

Er is een ontvangstcomité van drie honden, enthousiast kwispelen ze naar me. Mevrouw zit in de rolstoel bij de tafel, ze redt het nog om met hulp van haar man te douchen en moet dan ingesmeerd en gezwachteld worden door ons. Ik zit tegenover haar. Op z'n Drents vraagt ze of ik wel van honden hou, en ik vraag op mijn beurt hoe ze het eiland vinden.

Ze genieten hier alle dagen van alles wat Texel te bieden heeft . Hij gaat met de honden naar het strand als zij in het paviljoen geniet van het uitzicht. Ze heeft als hobby haken en maakt de mooiste dingen. Ze laden hun accu hier samen weer op. Als ik bijna klaar ben, komt meneer onder de douche vandaan en vraagt of ik koffie wil.

"Zsom", zeg ik, "Dat is een aparte naam." "Ja, Hongaars, mijn vader is hier als klein jongetje naar toe gekomen en is opgevangen hier op het eiland." In ene valt bij mij het kwartje. Elke dag fietste of liep ik erlangs, de steen in het huis op mijn weg naar school: "Zsom Bela". "Was dat in de Kogerstraat?", vraag ik, waarop hij blij verrast "ja" antwoordt. Mooi hoe wegen kunnen kruisen.

Hij vertelt dat in Hongarije de grote hongersnood en armoede zijn opa en oma dwong zijn vader via het Rode kruis een betere toekomst te geven bij pleegouders op ons gezonde eiland. IJsbrand en Cornelia Brouwer namen hem op in 1923 als 6-jarig jongetje en koesterden hem als hun eigen kind. In 1928 mocht hij zelfs de eerste steen leggen van een nieuw huis, de gedenksteen getuigt nog parmantig op de voorkant .Hij ging studeren, vertrok naar Alkmaar, maar bleef zijn adoptieouders, zijn eiland trouw en dankbaar. Hij kreeg twee zonen, die hij op zijn beurt weer meenam en de mooie gezichten van ons eiland liet zien.

Een mooi verhaal en een mooi gebaar van IJsbrand en Cornelia. Ik heb de namen opgezocht in het Tesselse begraafplaatsregister; IJsbrand Brouwer: geboren 29-5-1869, overleden 1-4-1941. Gehuwd met Cornelia Geus die op 19-12-1960 overleden is. Ik kijk naar de datum op mijn computer, dat is vandaag…..

Hij bleef zijn eiland trouw en dankbaar

"Wat haak je?", vraag ik als ik de haakpen vliegensvlug in de rondte zie gaan met dunne witte haakkatoen. "Ik maak engeltjes, kijk." Mevrouw Zsom haalt een voorbeeld uit haar tas en doet een lichtje aan. De engelen op onze weg, we hebben ze nodig; altijd weer ….Fijne kerstdagen …

Jozien