Achter de schermen

Remkes

Het was afgelopen week meermalen in het nieuws: Johan Remkes heeft na acht jaar afscheid genomen als commissaris van de koning in Noord-Holland. En toegeven: hij is als commissaris regelmatig op Texel geweest. Zo was hij bijvoorbeeld in 2014 met koning Willem-Alexander op het eiland, in 2015 bij de start van de viering van 600 jaar stadsrechten en in 2016 installeerde hij burgemeester Michiel Uitdehaag.

Het meest bijgebleven bezoek was echter zijn bezoek aan Texel in augustus 2010 toen hij net was aangetreden als nieuwe commissaris van de koning. Johan Remkes, oud-minister van Binnenlandse Zaken en oud-staatssecretaris van Wonen, kwam informeel kennis maken. Handig om in dit geval te weten: bestuurders moeten tijdens werkbezoeken doorlopend oplettend zijn. Iedereen wil wat van je, dus je moet continu alert zijn op wat je hoort, wat er gezegd wordt en wat er bedoeld wordt. En je moet als bestuurder ook continu opletten wat je zelf zegt. Hoort bij het ambt, maar vraagt ook energie.

Dat eerste bezoek aan Texel in 2010 heette informeel te zijn, maar niettemin werd doorlopend de aandacht van Remkes voor diverse zaken gevraagd. Totdat het gezelschap arriveerde in de boet van Marc van Rijsselberghe bij Den Hoorn.

Marc hoefde niets van de commissaris te hebben, Marc stond klaar om een interessant verhaal te houden over de zilte landbouw. Niet meer en niet minder. Remkes nam plaats in een gemakkelijke stoel en ik had het geluk om schuin tegenover hem te zitten. Al na een paar minuten zag je opeens de ontspanning bij Remkes toeslaan. Dit was even wat anders in de serie kennismakingsbezoeken die hij in Noord-Holland aan het afleggen was. Er werd niets van hem gevraagd, er werd niets van hem verlangd. En daar zat - aan het einde van de dag - zomaar opeens een Remkes zichtbaar ontspannen te luisteren.

In 2014 stond Remkes opnieuw bij de zilte landbouw in Den Hoorn op de stoep en toen met een iets groter gezelschap onder wie koning Willem-Alexander. Of het een rechtstreeks gevolg was van dat ene bezoek in 2010 is uiteraard niet te zeggen. Het verhaal van Marc en vooral de ontspannenheid van 2010 moet hem echter toch zijn bijgebleven. Mij in ieder geval wel. En het zou me niets verbazen als Marc van Rijsselberghe die dag misschien nog wel de meeste aandacht van iedereen van Remkes heeft gehad.

Jeroen van Hattum