De geldtellende Scrooge moet niets hebben van de collecte achter hem.
De geldtellende Scrooge moet niets hebben van de collecte achter hem. Foto: Jeroen van Hattum

Samen schouders onder musical

Het was een bijzonder lesproject voor basisschool De Vliekotter in Oosterend: gezamenlijk met de hele school de musical Scrooge op de planken zetten.

Iedereen van groep 1 tot en met 8 kreeg een rol in het geheel, de juffen deden allemaal mee, docenten van Artex hielpen mee met de begeleiding en de ouders hielpen mee om alle kinderen in passende kleding (veelal afkomstig van Oosterend Present) te krijgen en werkten mee aan de decorstukken.

Het leidde dinsdag en woensdag tot twee uitvoeringen in dorpshuis De Bijenkorf waar alles samenkwam en de kinderen konden stralen op het podium. Het podium was in stijl opgebouwd met een aantal huizen en andere decorstukken en het licht en geluid waren afgestemd op de uitvoering van het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens uit 1843 (officiƫle naam A Christmas Carol) waarin de vrek Scrooge tot inkeer komt als een geest hem 's nachts in een droom zijn verleden, heden en toekomst laat zien.

Er werd vlot gespeeld en de voorstelling kende diverse liedjes waarin de jongere dan wel de oudere kinderen op het podium stonden. Op het laatst stonden alle kinderen en juffen tegelijk op het podium. Volgens schoolleider Helga Roersma hielpen de kinderen elkaar op het podium en pakten de juffen ook meteen de gelegenheid om wat te leren van het gehele project. De Bijenkorf was dinsdagavond geheel gevuld met ouders, woensdagochtend was er een tweede voorstelling voor andere bewoners van Oosterend.