SBB in beeld beheer nieuw gebied bij PH

Staatsbosbeheer is in beeld om het beheer over het nieuwe natuurgebied langs de PH-zanddijk in handen te nemen.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Staatsbosbeheer zijn in gesprek over het beheer, nadat in oktober een openbare marktconsultatie over het natuurbeheer had plaatsgevonden. Het gaat om het nieuwe tweehonderd hectare grote natuurgebied dat tegelijkertijd met de nieuwe zanddijk is gerealiseerd.

Volgens een woordvoerder is natuurbeheer geen taak van Hollands Noorderkwartier, waardoor gezocht is naar een andere partij voor die taak. "De taak van het hoogheemraadschap is het beheren van de primaire waterkering. Voor het beheren van natuur is ook niet de benodigde expertise bij ons aanwezig, waardoor we naar een andere partner op zoek zijn gegaan." Hollands Noorderkwartier en Staatsbosbeheer proberen met elkaar tot overeenkomst te komen, voordat de realisatie van het nieuwe gebied is afgerond. Al het zand is inmiddels aangebracht (vijf miljoen kuub), maar er moeten onder meer aan de nieuwe duinen nog laatste werkzaamheden worden verricht.

De openbare marktconsultatie vond plaats op TenderNed, een site op internet waarop de aanbestedingen van de overheid staan. Daar kwamen formeel geen reacties op, maar er liepen wel gesprekken met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten over de mogelijkheden van het beheer. Staatsbosbeheer gaf vervolgens aan interesse te hebben, waarna het hoogheemraadschap - met instemming van Rijkswaterstaat Noord Nederland - het voornemen publiceerde om met SBB in zee te gaan. Daar kwam geen bezwaren op binnen.

Het nieuwe natuurgebied is nu nog deels kaal (de zandvlakte op het water) en deels ingezaaid met helm (de duinen). Bedoeling is dat het een gevarieerd dynamisch gebied wordt met duinen, een strand, een lagune met droogvallende platen, slikken, schorren, een luwe waterzone en hoogwatervluchtplaatsen. Het moet geschikt worden als leefgebied voor een onder meer de grijze en gewone zeehond en vogels als eidereenden, kluten, bontbekplevieren, strandplevieren, scholeksters, bergeenden en kanoeten.

Daarnaast krijgt het bodemleven op de wadbodem (benthos) dat het afgelopen jaar onder het zand is verdwenen, een zogeheten tweede leven op het nieuwe zand en er komt in de toekomst in het nieuwe natuurgebied nog een proef met de ontwikkeling van zeegras. Volgens het hoogheemraadschap zijn tijdens de werkzaamheden al de eerste vogels in het nieuwe gebied neergestreken. Dat wordt voor mensen niet vrij toegankelijk. Wel komen er zoals bekend een wandelpad en een fietspad en er wordt nog een groot uitkijkpunt in het nieuwe gebied gebouwd.