Een impressie van de 'nieuwe Brink', door Loos Van Vliet, de ontwerptekeningen zijn van Adviesburo Marcel Uriot en Schouwstra Civiel.
Een impressie van de 'nieuwe Brink', door Loos Van Vliet, de ontwerptekeningen zijn van Adviesburo Marcel Uriot en Schouwstra Civiel. Foto: Planet De Koog

Pasen harde deadline voor Brink

Veel werd er al over gezegd en geschreven, maar in week twee van 2019 begint de herinrichting van de Brink in De Koog dan echt als PWN aan de slag gaat met de waterleidingen. Nog voor Pasen dient deel 1 van het project de Kop van Zuid te zijn afgerond.

Dinsdagavond werd in Grand Hotel Opduin in De Koog een inloopavond gehouden voor geïnteresseerden. Tijdens de bijeenkomst was projectleider Bart Klaver aanwezig net als onder meer wethouder Hennie Huisman (Planet De Koog) en een woordvoerder van de Texelse AannemingsCombinatie (die het werk gaat uitvoeren. Enkele tientallen mensen kwamen op de avond af. Iedereen lijkt het er over eens. Het wordt ongetwijfeld prachtig. Toch waren er ook nog de nodige zorgen onder de aanwezigen, onder meer de hoogte van de duintjes. "Er moet wel zicht zijn op het water. Er lopen hier heel veel schoolkinderen", merkt een buurtbewoner op.

"In vorige gesprekken is afgesproken dat tussen die parkeervakken ruimte zou komen waar ik met mijn kar doorheen zou kunnen en waar kon worden geladen en gelost. Nu is daar ineens een extra parkeervak ingetekend. Dit is voor de zoveelste keer tegen de afspraken in", briest Pieter Buis. Samen met zijn vrouw Natalja Witte heeft hij het bedrijf Fietsverhuur De Koog aan de noordkant van de Brink. Naast de fietsverhuur zit er onder meer een postagentschap in het pand. Buis maakt zich ernstig zorgen over de bereikbaarheid van zijn zaak in het nieuwe plan. Snel overlegt Klaver met collega. Hoe de doorgang precies van de tekening is verdwenen, blijft onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het opschuiven van een fietsenstalling ten grondslag gelegen aan dit besluit. Buis is daar niet van op de hoogte gebracht. "Maar de tekening is niet definitief. Laten we even gaan zitten en kijken of we dit nog kunnen oplossen", vertelt één van de mannen die verantwoordelijk is voor de tekening. De opmerking leidt tot de nodige verbazing bij omstanders. De inloopavond was namelijk in het leven geroepen om het definitieve plan te kunnen tonen. De aannemer laat later weten dat de tekeningen ook wel degelijk definitief zijn.

Bushalte verdwijnt

Er was meer nieuws dat voor velen als een verrassing kwam. In de gesprekken wordt duidelijk dat de bushalte bij hotel de Strandplevier verdwijnt. "Dat is beter voor de doorstroming door het dorp en gezamenlijk is vastgesteld dat bushalte bij de Nikadel dichtbij genoeg is", stelt Bart Klaver. Wie het besluit genomen heeft, blijft onduidelijk. Volgens Hennie Huisman is het niet de gemeente die dit besloten heeft.

Er moet wel zicht op het water zijn, er                 lopen veel kinderen

In drie delen

In de komende periode moet de Brink veranderen in een glooiend duinlandschap met grote waterpartijen. De werkzaamheden van het project 'Kop van Zuid' worden in drie fasen uitgewerkt. Begin januari wordt gestart met de Brink, vanaf de fietsenstalling aan de Nikadelkant richting het zuiden. In de zomervakantie wordt het gedeelte rond de Lubertischool aangepakt en rond november wordt het eerste stuk van de Nikadel richting de parkeerplaats onder handen genomen.

Tijdens de informatieavond kon men kijken naar de verschillende soorten bestrating, planten en tekeningen van de nieuwe verkeersstromen. Opvallend is dat het weggetje dat nu de twee kanten van de Brink verbindt een halfverharding krijgt, maar wel met de auto begaanbaar blijft. De Brink is in de nieuwe situatie niet meer bereikbaar vanaf de Dorpsstraat. Mensen die vanuit Den Burg naar de Brink willen zullen dit moeten doen via de Ruijslaan dan wel door eerder op de Dorpsstraat af te slaan naar de Epelaan. Aan aantal bewoners uitte hierover al eerder zorgen over mogelijk toenemende autodrukte.

De Brink blijft tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk begaanbaar. "Maar rond de bestrating zullen er altijd een paar dagen zijn dat de straat voor je deur open ligt. Ik hoop dus echt dat het met Pasen - 21 april - echt af is. Dan begint volop het seizoen. Ik houd mijn hart vast, we zien vaker dat dit soort projecten uitlopen", vertelt een logiesverstrekker aan de Brink. Als de herinrichting is voltooid, ziet de Brink er in ieder geval heel anders uit dan dat we nu gewend zijn. Zo zijn de stoepen smaller - nog twee meter breed - en is meer ruimte voor recreatie op het middelste gedeelte.