De nieuwe woonverblijven van de recent geopende kokscampus.
De nieuwe woonverblijven van de recent geopende kokscampus. Foto: Jeroen van Hattum

'Werken aan tekort arbeidsmarkt'

De bouw van nieuwe huizen op Texel is één ding, maar er moet volgens burgemeester Uitdehaag meer gebeuren om het oplopend tekort aan mensen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.

"Europa is aan het vergrijzen, dus het wordt al lastig om aan arbeidskrachten te komen en zeker om ze ook nog op het eiland te krijgen." Er wordt inmiddels op de tekorten op de arbeidsmarkt ingespeeld met woonverblijven die specifiek voor een beroepsgroep zijn zoals de 'kokscampus' in Den Burg. Soortgelijke ontwikkelingen zijn in aantocht voor het onderwijs en de zorg, zodat nieuwe medewerkers in die beroepen op Texel kunnen wonen.

Volgens de burgemeester moet er echter meer gaan gebeuren dan alleen huizenbouw en moet op het gebied van werk ook rekening gehouden gaan worden met de toename van 'robotica' op het eiland oftewel de toename van robots die werk gaan overnemen dat nu nog door mensen wordt gedaan.

Met het oog op de toekomst, de vergrijzing en minder arbeidskrachten kan het volgens Uitdehaag geen kwaad eens te gaan nadenken over het maximum aantal bedden (nu officieel nog 45.000 met een bovengrens van 2000). "Je zag laatst aan de cijfers van KADO Texel (het toeristisch kennisplatform op internet) dat onze grootste groep gasten bestaat uit mensen van 55 tot 70 jaar oud. Dat is een groep die kwaliteit vraagt als ze hier op vakantie zijn. Dat is iets om met elkaar over te discussiëren."