Eerst discussie over takenpakket van een gekozen burgemeester

Hij wijst een gekozen in plaats van een benoemde burgemeester niet op voorhand af, maar het is wel een verandering die eerst nog om een uitgebreide discussie vraagt.

Dat zegt burgemeester Michiel Uitdehaag in een reactie op de besluitvorming in Den Haag van een maand geleden om de benoemde burgemeester uit de Grondwet te halen. Daarmee is de gekozen burgemeester - een langgekoesterde wens van D66 - nog geen feit, maar wel een stap dichterbij gekomen.

Volgens Uitdehaag - zelf ook lid van D66 - zou er eerst nog eens goed gediscussieerd moeten worden over onder meer het takenpakket van een gekozen burgemeester. "In het huidige systeem zou het met een gekozen burgemeester niet werken. Neem als voorbeeld de taken die een burgemeester heeft in de driehoek die je als burgemeester samen met politie en openbaar ministerie vormt. Een benoemde burgemeester wordt uitgebreid gescreend voordat hij of zij wordt geïnstalleerd. Dat betekent dat je tijdens het driehoeksoverleg veel vertrouwelijke informatie kunt krijgen. Iemand die gekozen wordt als burgemeester kun je van te voren niet screenen. Maar het betekent dat je in de huidige situatie minder informatie van politie en OM zult krijgen. Vandaar het voorstel eerst te discussiëren over het takenpakket van een gekozen burgemeester."

Uitdehaag wijkt met zijn opvatting enigszins af van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters dat de benoemde burgemeester het liefst onveranderd in de Grondwet had laten staan. Volgens het genootschap kan een benoemde burgemeester beter een 'verbindende rol' spelen voor alle inwoners van een gemeente dan iemand die gekozen is door een deel van de bevolking. Een soortgelijk geluid kwam een maand geleden ook bij de burgemeesters van de grote steden in Nederland voorbij.