Hans Daalder, Nick Schagen en Johan Daalder voor hun garnalenkotter TX34
Hans Daalder, Nick Schagen en Johan Daalder voor hun garnalenkotter TX34 "Sola Gratia". Deze week meerde het schip af in Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

Daalders met TX34 "Sola Gratia" op garnalen

De Texelse vissersvloot is uitgebreid met een garnalenkotter. De TX34 "Sola Gratia" van Johan en Hans Daalder meerde deze week af in de nieuwe thuishaven.

Het vissersvak is Johan en Hans Daalder niet vreemd. Hans nam in 1966 samen met broer Ben een Urker kotter over en begon zo in de visserij. Ook zoon Johan (39) voer op de kotter. Maar verruilde de visserij en jaar of negen geleden voor een sleepboot. Hij werd schipper van de Dutch Power, een krachtpatser van 3200 pk waarmee hij de hele wereld over heeft gevaren. Maar de visserij bleef kriebelen. Johan: "We waren al aan het kijken om weer voor ons zelf te beginnen, toen de eigenaar van de Dutch Power de boel verkocht. Ik had mee gekund, maar vond het een goed moment om weer te gaan vissen."

Nu in de garnalenvisserij. Hans: "De markt in tweedehands schepen is niet zo groot. In Denemarken lag een hele mooie, maar uiteindelijk was die toch niet te koop. We zijn in Belgiƫ geweest en eindigden op Urk. Bijzonder, want daar zijn we in 1966 ook begonnen." Daar lag de UK287 te koop, een in 2001 gebouwde garnalenkotter, voor kotters nog redelijk jong. Het casco komt uit China, afgebouwd bij scheepswerf Metz op Urk. "Hollandse kwaliteit." 21 meter lang, 5,8 meter breed. Een mooi schip, moderne apparatuur en met een ruimte kajuit. En qua diepgang uitstekend geschikt om onder de Noordzeekust op garnalen te vissen. Een sierlijk schip, compleet met de benodigde vergunning.

Alvorens het schip in gebruik te nemen, werd het dek gestript, gestraald en van een nieuwe coating voorzien. Vissers zouden geen vissers zijn als ze de tuigage en de verwerkingslijn niet naar eigen inzicht zouden aanpassen. Aan die werkzaamheden wordt deze week de laatste hand gelegd, zodat er kan worden proefgevist. Om na de feestdagen aan het echte werk te beginnen.

De garnalenvisserij is niet nieuw voor de Daalders. Johan: "In het verleden visten we er ook wel op en de afgelopen periode heb ik meegevaren met de TX21 van Richard van der Vis.

Van een ritme op de sleepboot met vier weken varen en vier weken thuis, op zondagavond naar zee en vrijdag weer thuis. In verband met de vangstregulering de eerste tijd nog reisjes van maximaal 36 uur, maar die periode zal naar verwachting snel worden verlengd.

De TX34 "Sola Gratia", dezelfde naam als de vorige kotter van de Daalders, is de zesde garnalenkotter die onder Texelse vlag vaart. Hans: "We hebben goede collega's. Met meer schepen sta je als producentengroep sterker."

De garnalen worden geleverd aan Heiploeg in Zoutkamp, afnemer van de meeste Texelse garnalen. Het visgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot een mijl of zes uit de kant. In de wintertijd, zoals vele garnalenvissers, in de Duitse bocht bij Sylt. "Maar zolang hier genoeg garnalen zitten, blijven we lekker in deze omgeving."

Johan vaart samen met Nick Schagen, afkomstig van de TX38 ook gepokt en gemazeld in de visserij. Hans, inmiddels pensioengerechtigd, wordt "reder aan wal". Ze zien de garnalenvisserij, waarvan de besommingen verschillen per seizoen, met vertrouwen tegemoet. "Goeie en mindere jaren zullen elkaar afwisselen, maar zo werkt dat nu eenmaal in de visserij."