Afbeelding
Foto: Ed Witte

Stuifzand in kool en klepel klok omlaag

In Oudeschild waren zoals altijd de gebeurtenissen in het dorp van het afgelopen jaar een dankbaar onderwerp voor de speulers.

Meerdere voorstellingen, zowel bij de jeugd als de volwassenen, gingen over de overlast van stuifzand. Uiteraard veroorzaakt door de aanleg van de zandige dijkversterking door aannemer Jan De Nul. In één van de voorstellingen steevast aangeduid als 'Jan de Lul'. Naar verluidt stuift de groente in de volkstuin naast fort de Lunetten helemaal onder, getuige de opgevoerde boerenkoolstronken vol met zand. Een andere voorstelling betrof vrouwen uit het dorp die meerdere malen per week hun ramen moeten lappen waarbij zij al zingend de nieuwtjes uit het dorp bespraken.

Ook de klepel van de katholieke kerk die tijdens het luiden naar beneden gestort is, was voer voor een groep speulers. Tijdens deze winnende voorstelling laste organist Hans Boom ter plekke de klepel weer vast en kon het klokluiden vervolgd worden. De zussen Margo Stolk Colinda Vink was opgevallen dat in het dorp wel heel veel mensen ergens 'Teugen' zijn dus verwachten zij veel belangstelling voor hun 'Teugenpartij'. Uiteraard een variant op 'De Tegenpartij' van het Simplistisch Verbond van het duo Koot en De Bie.

Bij de enkelingen viel bij de jury het spel van Hillie Keijzer het best in de smaak. Deze geboren speulster zette overtuigend en zoals altijd knap improviserend een wanhopige Corry Krijnen neer die na de verkoop van hun huis, wat nota bene vele jaren te koop gestaan heeft, nu paniekerig op zoek was naar vervangende woonruimte. Kennelijk is het speulen in haar gezin 'ingebakken' gezien de deelname van dochter, zoon en kleinkinderen. Meerdere nieuwe speulers waagden de stap om mee te doen en bij de jeugd was de opkomst groot met een kleine 40 speulertjes in totaal 15 voorstellingen. Er werd zowel in de De Ruyterstraat als in de gymzaal van het dorpshuis gespeuld waar de stoelen allemaal bezet waren en het publiek genoot van veelal kwalitatief goed spel.