Langer onduidelijkheid over start van nieuwbouw in De Tuunen

Het blijft nog wat langer onduidelijk wanneer de bouw van de eerste huizen in Buurtskap De Tuunen bij Den Burg kan beginnen.

De start is afhankelijk van een uitspraak van de Raad van State over bezwaren die tegen het nieuwe bestemmingsplan Den Burg waren ingediend. De Raad van State zou deze week uitspraak doen, maar dat is uitgesteld. Het rechtsorgaan heeft op 10 december per brief laten weten dat een uitspraak naar verwachting zes weken langer gaat duren.

Volgens de gemeente heeft het uitstel geen invloed op de planning. Volgens directeur Jan van Andel van Woontij, dat 100 sociale woningen in De Tuunen ontwikkelt, zou het prettig zijn als er voortgang gemaakt kan worden.

Hij wijst op de stijging van bouwkosten en materialen serieuze gevolgen kunnen krijgen voor de kosten van het project. "Het is verstandig om te kijken wat we alvast kunnen doen in afwachting van de uitspraak." Volgens Van Andel moet er ook voor worden gewaakt dat het grotere belang om het terugdringen van de woningnood op het eiland niet uit het oog wordt verloren.

Eerder deze maand werden binnen de politiek ook al vragen gesteld waarom het al een tijdje duurt voordat in het nieuwbouwgebied bij Den Burg de eerste woningen verrijzen. Daar moeten in totaal 140 nieuwe huizen komen: de 100 sociale woningen van Woontij, 15 vrije sector koopwoningen, 15 vrije sector huurwoningen, 4 kavels en 6 tiny houses.

Tot de 100 sociale woningen behoren 10 zorgwoningen voor het Huis van Tante Jans (voor mensen met dementie) en 10 zorgwoningen voor de Novalishoeve. Voor de bouw van de nieuwe woningen is het van belang dat het bestemmingsplan onherroepelijk is.