Gerard Timmerman draagt zijn taak als hoofdredacteur van de Texelse Courant over aan Job Schepers.
Gerard Timmerman draagt zijn taak als hoofdredacteur van de Texelse Courant over aan Job Schepers. Foto: Jeroen van Hattum

Wisseling van de wacht bij Texelse Courant

Een wisseling van de wacht op de redactie: Job Schepers neemt per 1 januari het hoofdredacteurschap van de Texelse Courant over van Gerard Timmerman.

Voor Gerard (56 jaar) betekent het na bijna twintig jaar een einde aan de functie. Hij begon in 1990 als redacteur bij de Texelse Courant en nam in 1999 het hoofdredacteurschap over van Frans Hopman. Gerard blijft vanaf 1 januari als redacteur aan de krant verbonden.

Volgens Gerard waren er diverse zaken (nieuwe ontwikkelingen, verschillen van inzicht, veranderingen en hogere schakelfrequentie, zoals tussen krant en website) die het hoofdredacteurschap tot een onderdeel van zijn werk maakten dat wat zwaar op de maag begon te liggen. Het werd daarmee tijd voor een wisseling van de wacht, waarna Job werd gevraagd het hoofdredacteurschap over te nemen.

Gerard begon in 1990 in een tijd dat internet nog moest doorbreken als algemeen gebruiksgoed. Websites en social media waren zeer ver weg, er was in die tijd nog niet eens e-mail. Twee keer in de week was er de papieren krant waaraan week in, week uit hard werd gewerkt. De TC3 bestond nog als bijlage, de foto's waren zwart/wit en de Texelse Courant werd met de hand opgemaakt.

Onder aanvoering van Gerard als hoofdredacteur verschenen er ongeveer tweeduizend Texelse Couranten. "Als je daar doorheen bladert, zie je dat er in die periode het nodige is veranderd." Zo ging in 2009 het formaat van groot naar het huidige Berliner-formaat en werd definitief afscheid genomen van de zwartwitfoto's.

In 2002 kreeg de Texelse Courant zijn website. Die werd aanvankelijk twee keer per week ververst, tegenwoordig staan er gemiddeld vijf nieuwe verhalen per dag op en staan de berichten op Facebook en Twitter. "Er is in al die jaren ook veel hetzelfde gebleven: de Texelse Courant bleef de brenger van actualiteiten en belichter van achtergronden. Daarnaast hadden we de interviews, verstrooiende artikelen, verslagen van bijzondere gebeurtenissen en op zijn tijd de vinger op de zere plek (de "Dékselde Krant"). Maar altijd bovenop het nieuws."

Een van de mooie kanten van een lokale krant is volgens Gerard de veelzijdigheid die je als redacteur in huis moet hebben. "Journalistiek zijn we behoorlijk allround, we verslaan net zo makkelijk een raadsvergadering als een toneelavond, schoolvoetbal of de autocross. Totaal verschillend allemaal, maar die afwisseling houdt het juist leuk."

Het leidde volgens hem tot een mooie, bijzondere en leerzame periode om met voldoening en trots op terug te kijken. "Nu twintig jaar verder geef ik op mijn beurt het stokje weer door aan Job Schepers. Hij draait hier alweer een jaar of zeven mee, dus bepaald geen onbekende. Hij kent het klappen van de zweep. Mondig en bruisend van de energie."

Job (33 jaar) ging op 1 november 2011 aan de slag bij de Texelse Courant na het voltooien van de studie Journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Groningen. Job heeft de nodige affiniteit met de social media en is zelf ook behoorlijk actief op Facebook en Twitter. "Het omgaan met moderne media en de affiniteit daarvoor is voor mij een speerpunt als nieuwe hoofdredacteur. Actief aanwezig zijn op sociale media, meer met bewegend beeld gaan werken en inspelen op een veranderende mediawereld. Je ziet jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren veel meer gewend zijn geraakt om even de telefoon of de iPad te pakken om te kijken wat het laatste nieuws is. Dat is een ontwikkeling waar we als krant verder op moeten inspelen."