De nieuwe zanddijk bij de PH zaterdagmiddag.
De nieuwe zanddijk bij de PH zaterdagmiddag. Foto: Jeroen van Hattum

Schermen PH-dijk

Het hoogheemraadschap plaatst geen nieuwe rietschermen terug ter vervanging van de schermen die een week geleden nabij de PH-zanddijk wegspoelden.

Dat heeft het hoogheemraadschap desgevraagd laten weten. "We gaan de duinen verder profileren en afdekken met grof zand. We gaan het monitoren. Als blijkt dat het nog stuift, dan plaatsen we tijdelijk weer nieuwe schermen." Het ging om een paar schermen die verloren gingen. Ze stonden langs het deel van de nieuwe dijk tussen Oudeschild en Ceres.

In de krant van dinsdag stond een foto waaruit op te maken was dat langs het deel tussen Ceres en het NIOZ rietschermen waren weggespoeld. Niets is minder waar: volgens het hoogheemraadschap zijn de plukjes (die eruit zien als weggespoelde schermen) stukjes kwelder die 'getransplanteerd' zijn. Dat zijn stukjes kwelder die nabij de NIOZ-haven zijn weggehaald en in het nieuwe gebied langs de PH-zanddijk zijn neergelegd om de begroeiing aldaar tot ontwikkeling te brengen. Langs het gedeelte tussen Ceres en het NIOZ is ook helm geplant om verstuiving van zand tegen te gaan. Het stukje tussen Ceres en Oudeschild wordt niet beplant met helmgras. "Dat is omdat het te laag is en telkens onder water komt te staan, dan zou het helm vergaan."