Om de Dansgroep Oude Dansen naar het vijftigjarig jubileum te slepen keerde tante Doortje Schrama even terug op aarde.
Om de Dansgroep Oude Dansen naar het vijftigjarig jubileum te slepen keerde tante Doortje Schrama even terug op aarde. Foto: Gerard Timmerman

Oude Dansen, spier, uitkijkpost en Ceres

Ouwe Sunderklaas bewees zich woensdag als uitlaatklep voor frustraties over allerlei actuele ontwikkelingen. Grondverzet in Waalenburg, sluiting Ceres, het onderwijscentrum en de Texelhopper werden onder meer op de hak genomen.

Veelvuldig gespeuld ook de teloorgang van de Dansgroep Oude Dansen, een aderlating waarvoor "tantje" Doortje Schrama zelf hoogstpersoonlijk uit de hemel neerdaalde om deze folklore naar het vijftigjarig jubileum te slepen. Toeschouwers, onder wie wethouder Sander van Knippenberg, kregen ter plekke dansles. "Laat ons de vijftig jaren halen, zon op de mooie kappen stralen. Voor tante Door gaan we nog door." Kleurrijk was ook het rondrijdende weerhuisje, waarin het lot van de dansgroep werd gespeuld. En op het bord van een enkeling: "De biêne benne strammer worre, en gien jonkies die ware te porre."

De oorkonde voor Jos en Paul inspireerde meerdere speulers, ook bij de jeugd. De oorkonde is slechts een troostprijs voor de collecterende tweeling, die ter plekke een lintje kreeg opgespeld. De problemen rond de Texelhopper bleven niet onbespeuld. Een speuler liep met het hoofd op een dienblad. "M'n kop er af als Lijn 28 geen ronde Den Burg meer rijdt, de straatlantaarns in het buitengebied uit gaan en je niet meer bij Ceres kunt zwemmen". Bijzonder treffend ook de enkeling die als struisvogel rondging, een verwijzing naar Waalenburg en Ceres. "Ik steek mijn kop elders weer in het zand, de knappe koppen zitten toch aan de overkant."

Uitkijkpunten en beleefcentra die als paddenstoelen uit de grond schieten bleven niet onbesproken. Hilarisch was de voorstelling van de groep met Beleefcentrum Bekiek'ut. Toeristen, vogelaars en werklui liepen elkaar in de weg, uiteindelijk was de Texelaar de dupe. Die mag straks alleen tegen betaling nog het gebied in. "Bekiek'ut!" Twee boertjes vonden een nieuwe bijverdienste in een rijdende uitkijkpost. Maar toen bleek dat er in Waalenburg geen vogeltje was te zien, werd de toren verplaatst naar paal 8: "Roodborstjes!"

Het lot van Waalenburg werd bezongen op de wijs van "Het Land van Maas en Waal". Meerdere voorstellingen over het vele grondverzet. Maar niemand wil de overtollige grond hebben. "Spier hier", liep de aannemer er mee te leuren. We zagen een doodskist gespeeld op het evenementenkerkhof. Even terug ook Jac. P. Thijsse en Cor van Groningen, die al vliegend opwonden over de veranderingen op Texel. Ten grave al Supersunday en de Beach Obstacle Run en nu dreigde voor de Waanzin hetzelfde lot. De boodschap was om er allemaal aan mee te gaan doen.

Meerdere keren ook gespeuld Onderwijscentrum Texel. Een eenling over het miljoenenverschil tussen vast en los bouwen en een drietal had een hilarische voorstelling over "Big Ben" Zegeren en mensen uit het onderwijs. Door een stekker in iemands achterste te prikken werd in een voorstelling over Texel Energieneutraal stroom opgewekt uit poep.

De jeugd speulde over de woningschaarste. Deze groep reed met een fraaie mobiele woning rond en had een klinkende voordracht. Een huis in Den Helder was maar niets. "Ik kom liever thuus in een lekker Texels huus". De sloop van de Schulpengat, te zien als replica, werd ter plekke ontmanteld. De supportactie voor Rob, het gemis van speeltoestellen op de Groeneplaats, de handhaving op het slapen in strandhuisjes en - zeer actueel - dat de Texelse museumjaarkaart in 2019 een vervolg krijgt.

D