Voor-, zij- en achteraanzichten van de nieuwe en bestaande schuur.
Voor-, zij- en achteraanzichten van de nieuwe en bestaande schuur. Bron gemeente Texel

Bouw schuur aan rand van Oosterend stuit op verzet buurtbewoners

De voorgenomen bouw van een bedrijfsschuur aan de Oosterweg, tussen Oosterend en Zevenhuizen, stuit op bezwaar uit de buurt en van 10 voor Texel. Volgens de bezwaarmakers is de vergunning in strijd met bepalingen in het bestemmingsplan en onzorgvuldig tot stand gekomen.

De voormalige veehouderij werd enkele jaren geleden aangekocht door de familie Oosterhof. Op het perceel zit een agrarische bestemming. Een eerdere aanvraag om de bestemming om te zetten in agrarisch loonbedrijf haalde het, ondanks een motie die werd ingediend door de VVD, niet. Het toenmalige college beoordeelde omzetting negatief, evenals de stedebouwkundige gevolgen. Het bedrijf ligt aan de rand van het dorp, nabij Zevenhuizen. "Er werd deels buiten het bouwvlak gebouwd, er was onduidelijkheid over het gebruik en het erfinrichtingsplan was niet voldoende", meldt het college. Oosterhof trok het principeverzoek in, waarbij werd aangegeven overeenkomstig de bestemming er agrarische activiteiten te gaan ontplooien. Aangepaste tekeningen en aanvullende informatie voor de bouw van een schuur (20 bij 40 meter en ruim 8 meter hoog) hebben er volgens b en w toe geleid dat de aanvraag nu wél past binnen de bestemmingsplanregels. Uit deze gegevens blijkt volgens het college dat de schuur in hoofdzaak gebruikt gaat worden voor agrarische activiteiten. Maar volgens de bezwaarmakers klopt dat niet. "Oosterhof voldoet niet aan de eisen en is ook helemaal niet van plan dat te gaan doen. Hij is geen agrariër, maar oefent het loonwerkbedrijf uit. Dat wil hij ter plekke vestigen." Volgens de bezwaarmakers heeft hij het college op het verkeerde been gezet met "betrouwbaar ogende informatie over de plannen om hoofdzakelijk agrarische activiteiten te gaan uitvoeren."

Arjan Oosterhof verbaast zich er over dat bezwaarmakers niet met hém hebben gesproken. Hij weerspreekt hun argumenten met klem. "Ik heb inderdaad een loonbedrijf, maar dat is maar klein. Ik doe allerlei agrarische activiteiten. Naast de boerderij heb ik 40.000 buxussen geplant en daar kom nog zo'n hoek bij. Ik teel ook nog andere producten", doelt hij op wortelen. "Die staan ergens anders, maar zo werkt dat nu eenmaal in de landbouw. Mijn machines gebruik ik voor mezelf en voor het loonwerk." De bezwaarmakers noemen het "papieren plannen die geen realiteitswaarde heben". "Die ontstaat pas als als de agrarische hoofdactiviteit aantoonbaar is verzekerd voor ten minste vijf jaar." De Commissie Bezwaarschriften buigt zich er waarschijnlijk in februari over.