Afbeelding
Foto: Ed Witte

Ouwe Sunder

Haha, daar waren ze weer. Ouwe Sunderklaas komt eraan, dus je krijgt vanzelf wel weer ergens te horen 'dat er maar weinig mensen gaan speulen' of dat er 'toch bijna niemand gaat kijken.' Tijd dus om even een ander geluid te laten horen. Als ik op de redactie door het foto-archief blader, zou ik niet durven zeggen dat er maar weinig mensen speulen met Ouwe Sunderklaas. Integendeel, je zou bijna de vraag kunnen opwerpen of er misschien geen grenzen moet worden gesteld... :-)

Zonder dollen: je ziet gelukkig elk jaar weer een hoop Texelaars die in aanloop naar 12 december om tafel gaan en vervolgens op de dag zelf met briljante ingevingen tevoorschijn komen. Wat ook bemoedigend is: als het speulen ergens echt achteruit dreigt te gaan, staan er altijd wel een paar mensen op om het speulen weer onder de aandacht te brengen. Dat gebeurde de afgelopen jaren onder meer in Den Burg, De Koog en De Cocksdorp en ongetwijfeld zie ik nog wel een dorp over het hoofd.

Kenmerkend: de mensen die de boel aanzwengelen, staan nooit te laat op, maar altijd op een moment dat er nog niets verloren is. Kijk bijvoorbeeld naar De Cocksdorp: dat kende in 2009 en 2010 een terugloop in het aantal speulers en in 2011 was de 12 12 Club er om Ouwe Sunderklaas een oppepper te geven. Hetzelfde in de andere dorpen: er zijn er altijd wel een paar die actie ondernemen, anderen motiveren en op school langs gaan om de jeugd vertrouwd te maken met één van de mooiste tradities van het eiland.

Kortom: zolang elk dorp zo zijn eigen drijvende krachten en aanjagers heeft, komt het met Ouwe Sunderklaas nog steeds goed. Maar ook wat goed gaat, verdient onderhoud. Dus voor wie nog twijfelt om te gaan speulen: er zijn nog vijf dagen om wat te bedenken. Dat is voor Texelse begrippen ruim op tijd. Ook niet geheel onbelangrijk: toeschouwers spelen eveneens een belangrijke rol in het geheel door aanwezig te zijn. Niet alleen voor de speulers, maar ook uit waardering voor al die drijvende krachten en aanjagers. Veel plezier alvast komende woensdagavond!

Jeroen van Hattum