Met de klok mee: Poster's Army, innovatieve bedden van Le Berry, De Koog Mediation en een deel van de speulersgroep.
Met de klok mee: Poster's Army, innovatieve bedden van Le Berry, De Koog Mediation en een deel van de speulersgroep. Foto's De Koog/Flashtext/Jeroen van Hattum

"Voorpret van het speulen wel zo belangrijk"

Zo ergens in oktober komen ze bij elkaar, maar dan er is nog tijd zat en gebeurt er niet zoveel. Ongeveer tien dagen van tevoren begint het echt te komen en uiteraard gebeurt het meeste werk altijd op het laatste moment.

Het is de vaste aanloop van een grote groep speulers in De Koog die sinds 2011 tijdens Ouwe Sunderklaas steevast met een grote voorstelling in De Koog is vertegenwoordigd. De vaste kern bestaat uit een man of veertien (met aanvoerder Wouter Kuip) en een stel mensen daaromheen. De groep was er voor het eerst bij in 2007 met een spel waarin de taxibusjes van de destijds stoppende Grootjen als starterswoningen werden gepresenteerd. In 2011 maakte de groep faam als 'Poster's Army', nadat toenmalig raadslid Gerbrand Poster had voorgesteld mariniers in te zetten om de orde in De Koog te handhaven. Met behulp van de unimog van Henk Jan Klok kwam er een half leger voor de dag.

Ook voor komende woensdag 12 december is de groep weer volop in touw om wat te bedenken. Wat het wordt, is uiteraard nog 'top secret', maar het was afgelopen woensdagavond bij de voorbereidingen in ieder geval al erg gezellig. "De voorpret is wel zo belangrijk", aldus Klok, één van de vaste groepsleden. De anderen zijn Andries Kuip, Bart Jan Grisnigt, Dave Dijkstra, Wouter Kuip, Chris Ellen, Nick van der Geest, Yoni Houwing, Joris Ellen, Jaap Veeger, Robin Schoo, Glenn Vonk, Brian Kikkert en Arnold 'Kets' Kaercher.

Ouwe Sunderklaas mede in stand houden, was één van de reden om te gaan speulen. Losgaan doen ze graag tijdens Ouwe Sunderklaas, maar het is een Texelse traditie die het verdient dat er ook wordt gespeuld. "Het is niet alleen zuipen. Toen wij begonnen, was het niet zoveel meer en daar wilden we graag verandering in aanbrengen. Nu wordt gelukkig weer volop gespeuld in De Koog en zijn er ook meerdere grote groepen die meedoen." Volgens goed gebruik hoor je als 'gespeulde' en speuler na afloop aan de bar een biertje te kunnen pakken. Dat geldt ook in De Koog, al is de groep niet te beroerd om - afhankelijk van de persoon - soms even de randen op te zoeken. Dat was bijvoorbeeld in 2014 het geval toen 'De Koog Mediation' werd gespeuld. Er waren op dat moment diverse Kogers die 'buiten de deur aten' en dat werd op vrij duidelijke wijze aan de kaak gesteld.

De groep komt ook jaarlijks met de voormalige strandwagen van Jan Hoek op de proppen. Andries Kuip: "We mochten hem lenen, maar dan moesten we hem wel houden." De wagen kreeg een plekje in de schuur van Dirk Kuip waar hij het hele jaar mag staan en waar de groep onder leiding van bouwmeester Andries kan klussen. Chris Ellen zorgt ervoor dat al het drukwerk en de teksten op de borden er professioneel uitzien, zodat ze knap voor de dag komen. "De laatste dagen zie je via de app allerlei ideeën voor teksten voorbij komen. De beste teksten worden 's nachts bedacht."

Klok toont zich een warm pleitbezorger van lessen over Ouwe Sunderklaas op school, zodat kinderen al vroeg leren wat Ouwe Sunderklaas inhoudt en wat erbij komt kijken. "Het is meer dan in een leuk pakje feest te gaan vieren. Het is belangrijk om dat aan de jeugd over te dragen. We gaan zelf bij Ouwe Sunderklaas ook altijd bij de jeugd in De Koog kijken om hen te aan te moedigen bij het speulen." Daarna is het volgens vast gebruik boerenkool en hutspot eten bij Sjans en vervolgens is het zelf speulen.

Ze zijn blij dat, zoals ze het omschrijven, ook de groepen 'Burgman' en 'Schraag' zijn ontstaan om in De Koog te speulen. Enige animositeit hoort erbij en op dat gebied wordt graag een schot voor de boeg gegeven. "Een Burgman kan toch nooit een echte Koger zijn."