Mantelzorgers

Het CDA wil onderzoek naar de mogelijkheden om aan de overkant wonende mantelzorgers tegemoet te komen in de reiskosten naar het eiland.

Dat staat in een motie die het CDA tijdens de raadsvergadering van 19 december wil indienen. Volgens de christendemocraten zijn er diverse zorgbehoevende Texelaars die voor zorg zijn aangewezen op hun kinderen die aan de overkant wonen. "Naar Texel reizen voor het verlenen van mantelzorg vraagt van de betreffende kinderen niet alleen tijd, maar ook geld: de reis naar Texel moet vaker gemaakt worden dan normaal, met dus: extra bootkosten en vervoerskosten."

Volgens het CDA zou nagedacht moeten worden over de vraag of voor mantelzorgverlenende kinderen die aan de overkant wonen op de boot het Texeltarief kan gelden. Ander idee is het aanbieden van gratis openbaar vervoer op Texel aan mantelzorgverlenende kinderen.

Het lanceren en bekendmaken van een dergelijke financiƫle tegemoetkoming kan volgens het CDA ook helpen in beeld te krijgen wie er allemaal mantelzorger zijn op Texel. "Dat kan bijdragen aan maken van betere schattingen van het aantal mensen dat in de toekomst professionele verzorging van instanties nodig zal hebben." Volgens het CDA zouden de andere Waddeneilanden ook betrokken moeten worden in het onderzoek.