Vraag-antwoord over aantal unieke auto's

In oktober werd bekend dat het aantal "unieke auto's" op Texel geen 400.000 is, zoals door de gemeente aanvankelijk ingeschat, maar (op basis van een berekeningen van TESO) circa 210.000. Dit aantal is van belang voor de verkoop van het aantal parkeer (Texel)vignetten en een mogelijke graadmeter voor de ontwikkeling van het toerisme.

Het college komt op verzoek van D66 nu met een nadere reactie. "Het probleem is dat niemand bijhoudt hoeveel unieke kentekens er jaarlijks overgezet worden. In het verleden zijn er schattingen gemaakt van het unieke aantal auto's. Recent zijn deze schattingen naar beneden bijgesteld Het probleem is echter dat het schattingen blijven en er geen goede uitspraak gedaan kan worden over het definitieve aantal.

Voor allerlei beleidsvraagstukken - denk bijvoorbeeld aan de discussies over de drukte op Texel - is het aantal unieke kentekens een belangrijk gegeven. Het is immers een indicator voor herhalingsbezoek, maar heeft ook gevolgen voor de parkeerinkomsten. In overleg met TESO zullen we de mogelijkheden van het bijhouden van deze gegevens bespreken.

We merken wel op dat onderzoeken altijd met inachtneming van de privacywetgeving moeten plaatsvinden. Niemand kan zomaar één op één kentekengegevens opslaan, bewaren en voor onderzoeksdoeleinden gebruiken / aan derden verstrekken."

Tot zover het antwoord van b en w. De redactie waagt zich toch aan een nadere analyse. Uit cijfers van de VVV en De Krim blijkt dat op Texel ongeveer 25 tot 30 procent van de bezoekers meerdere keren per jaar accommodatie boekt. Het overgrote deel komt dus eens per jaar.

TESO

TESO hanteert de volgende twee uitgangspunten: Dat 5- en 15-retourtickets worden aangeschaft door mensen die regelmatig met hun auto naar Texel reizen. En (zo blijkt uit recent onderzoek onder ruim 360 reizigers) dat van de niet-Texelse reizigers die gebruik maken van de veerdienst 55 procent Texel bezoekt als toerist. Ruim 33 procent van de Texel-bezoeken is werk-gerelateerd en ruim 11 procent bezoekt op Texel vrienden/familie.

Dit betekent volgens TESO dat de cijfers van de VVV en De Krim vooral betrekking hebben op circa 55 procent van de niet-Texelse voertuigen die door TESO worden vervoerd." De bestuurders van deze auto's, die incidenteel Texel bezoeken, schaffen naar onze verwachting hoofdzakelijk losse boottickets aan." Voor deze 55 procent (inclusief tweede woning bezitters en seizoenplaats houders die van 5 en 15 retourtickets gebruik maken) gaat TESO in haar analyse uit van gemiddeld 1,25 overtocht per jaar. "Wat die andere groep (45 procent) betreft verwachten wij op basis van voornoemde uitgangspunten echter dat het reëel is om uit te gaan van per auto gemiddeld zo'n 4 overtochten per jaar. Gemiddeld genomen kom je dan uit op zo'n 2,5 overtocht per auto per jaar, oftewel circa 210.000 unieke niet-Texelse personenauto's."