Wim Wolff.
Wim Wolff. Foto: Aangeleverd

Altijd nauw betrokken bij wadden

Hij stond in de jaren zeventig samen met een paar jonge wetenschappers op Texel aan de basis van 'The Ecology of the Wadden Sea', een standaardwerk van elf boeken over de Waddenzee.

Het was één van de vele werkzaamheden die de op 27 november overleden marien ecoloog Wim Wolff voor de Waddenzee verrichtte. Van 1975 tot en met 1992 woonde en werkte hij op Texel. In de jaren tachtig stond hij aan de basis van de Texelse afdeling van het toenmalige Rijksinstituut voor Natuurbeheer op 't Horntje dat tegenwoordig Wageningen Marine Research in Den Helder is.

De in 1940 in Eelde geboren Wolff kwam in 1975 naar Texel, nadat hij als projectleider was aangesteld voor het schrijven van The Ecology of the Wadden Sea. Het schrijven van het standaardwerk over het Waddengebied was een initiatief van de toenmalige Werkgroep Waddengebied die in 1965 werd opgericht door voormalig NIOZ-directeur Jan Verwey. In die tijd was er nog sprake van serieuze plannen om de Waddenzee in te polderen.

Wolff schreef de boeken samen met Cor Smit, Norbert Dankers, Kees Dijkema en Peter Reijnders die later zijn collega's bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (RIN) op 't Horntje zouden worden. Dat instituut (dat ook nog een tijdje Alterra en Imares heette) hield zich bezig met toegepast onderzoek naar de effecten van beleid en besluitvorming op flora en fauna in de Waddenzee en de Noordzee.

Wim Wolff vertrok in 1992 van het eiland om bij het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek in Wageningen te gaan werken. Van 1989 tot 1995 was hij hoogleraar aan de universiteit van Wageningen en van 1996 tot eind 2005 hoogleraar aan de universiteit van Groningen. Hij bleef zijn gehele loopbaan nauw bij het Waddengebied betrokken. Hij was een warm pleitbezorger voor beheervisies en hij was betrokken bij diverse trilaterale afspraken tussen Nederland, Duitsland en Denemarken over het Waddengebied. Wolff was voorstander van een beheer met zo min mogelijk menselijk ingrijpen, zodat natuurlijke processen in het Waddengebied hun gang konden gaan.