Brand bij Flora.
Brand bij Flora. Foto: Jeroen van Hattum

Veel schade bij Flora na brand, collectie museum blijft gespaard

Veel rook- en roetschade, verbrande apparatuur in de keuken en een balie en een kantoor die verloren zijn gegaan.

Het is de schade van de brand die woensdagochtend woedde bij schipbreuk- en juttersmuseum Flora aan de Pontweg tussen Den Burg en De Koog. De brand werd volgens André Eelman van het museum gelukkig bijtijds ontdekt, waardoor het niet uitslaand kon worden.

De brand woedde in het entreegebouw en het museumcafé waarin het afgelopen jaar een nieuwe keuken werd gerealiseerd. Alle apparatuur daar ging verloren. Hetzelfde geldt voor spullen die op de balie en in het kantoor van het pand stonden.

De collectie in 'expositieruimte 5' in het pand - veel materiaal dat op de KNRM is gericht - bleef gespaard. De materialen kwamen wel onder het roet en stonden in de rook, maar dat is volgens Eelman, die samen met Judith van der Zee het museum runt, schoon te maken.

De Joan Hodshon, de voormalige reddingboot van de KNRM in De Cocksdorp, bleef eveneens gespaard. De brand werd in de ochtend ontdekt door een medewerkster van Flora die zelf ook bij de brandweer zit. Op het moment dat zij de deur opendeed, zag ze meteen aan de rook dat het binnen mis was. De deur ging ogenblikkelijk weer dicht en de brandweer werd gealarmeerd. Die rukte met meerdere wagens uit om de brand te bestrijden. Onder meer de hoogwerker en de waterwagen werden uit voorzorg meegenomen. "Het was een rare kijk om zo op het werk te komen. Gelukkig heb je dan de kennis van de brandweer, zodat je meteen weet wat er moet gebeuren."

De brand is vermoedelijk ontstaan onder een poetsmachine waarmee de vloer in het gebouw in de lijnzaadolie was gezet. Vermoedelijk is er wat olie onder de machine blijven liggen en is die olie gaan smeulen. Volgens Eelman was het een geluk dat alle deuren en ramen van het gebouw dicht zaten, waardoor er geen verse aanvoer van zuurstof voor de brand was. Een professioneel schoonmaakbedrijf is inmiddels bezig om het gebouw van binnen te reinigen.

Flora is de komende weken gesloten, zodat de schade in het entreegebouw en het museumcafé kan worden hersteld. Eelman en Van der Zee hopen het schipbreuk- en juttersmuseum in de kerstvakantie weer te openen.