Discussie over

informeren erfgoed

Op welk tijdstip dient de gemeente mensen te informeren dat hun pand in aanmerking komt een gemeentelijk monument te worden?

Het was maandagavond een discussiepunt in de raadscommissie bij de bespreking van de nieuwe Erfgoedverordening die het college heeft opgesteld. Het was een punt van belang, omdat voor gemeentelijk monumenten verplichtingen tot instandhouding gelden.

Jur Schuiringa (VVD) was stellig: de gemeente kan Texelaars volgens hem niet onaangekondigd een brief sturen dat een pand in aanmerking komt een gemeentelijk monument te worden, waarna in aanloop naar de beoogde toewijzing meteen de zogeheten voorbescherming van kracht wordt. Volgens hem moet de gemeente eerst contact opnemen met de eigenaar om er vervolgens samen uit te komen. "Dat is een reële, eerlijke en vriendelijke manier." Volgens de verordening hoeft het college nu alleen eigenaren van kerken te informeren als die in aanmerking komen een gemeentelijke monument te worden.

Jaap Vlaming (GroenLinks) was van mening dat de gemeente wel eerst een brief kan sturen en vervolgens - als de voorbescherming al van kracht is - contact opneemt. Volgens Vlaming kan daarmee voorkomen worden dat iemand 'nog snel even een grafheuvel egaliseert' zoals hij het risico van vroege communicatie omschreef. Volgens hem kan op het gebied van erfgoed het algemeen belang soms voor het particulier belang gaan. Een bijzonder pand kan bij iemand particulier voor de benen staan, terwijl het in het algemeen belang waardevol is voor het eiland. Hij kreeg hierin bijval van Astrid van de Wetering (D66). Zij vond wel dat de gemeente zijn verantwoording moet nemen als een pand tot gemeentelijk monument wordt aangewezen. Dan gaat het om de kosten om een pand in stand te houden. Nils Lely (PvdA) vond eveneens dat bij erfgoed het algemeen belang voor kan gaan op het privé belang en dat de gemeente eigenaren tegemoet moet komen.

Schuiringa kreeg bijval van William Witte (Texels Belang). Hij vond eveneens dat het college eerst contact moet opnemen met de eigenaar van een pand, voordat een brief tot voorbescherming van een pand de deur uitgaat. Annie Hin (Texel 2010) wees erop dat er momenteel diverse schapenboeten verwaarloosd bij staan en dat het misschien beter is om ze te slopen in plaats van te laten staan. De nota wordt tijdens de raadsvergadering van woensdag 19 december opnieuw besproken, waarna de raad hem vaststelt of niet.