Marja Wijnhoff wil de Stichting Erfgoed Texel oprichten voor het conserveren van gebruiks- en andere voorwerpen van historische waarde.
Marja Wijnhoff wil de Stichting Erfgoed Texel oprichten voor het conserveren van gebruiks- en andere voorwerpen van historische waarde. Foto: Gerard Timmerman

"Er verdwijnen teveel waardevolle spullen"

"Een oude koffiemolen met een mooi verhaal, serviesgoed van oma, huisraad, gereedschap of gebruiksvoorwerpen van vroeger. Ik zie het op rommelmarkten of internet voorbij komen. Uiteindelijk verdwijnt het. Doodzonde. Het moet bewaard blijven."

Hartenkreet van Marja Wijnhoff, initiatiefnemer van Stichting Erfgoed Texel (in oprichting) "Het zou mooi zijn als we op Texel krachten kunnen bundelen, zodat we Texels erfgoed kunnen veilig stellen voor de toekomst. Een stichting met vrijwilligers, die gebruiks- en andere voorwerpen op hun (cultuur)historische waarde kunnen schatten en op een verantwoorde manier kunnen conserveren. Zodat ze bewaard blijven."

"Een stichting waar voorwerpen in goede handen zijn en waar de mensen hun spullen met een gerust hart aan toevertrouwen. Die worden eigendom van de stichting, zodat ze kunnen worden opgenomen in musea, in monumenten of andere plekken waar mensen komen."

Marja Wijnhoff groeide hier op en verbleef tot voor kort twintig jaar op verschillende plekken op de wereld, waar ze allerlei activiteiten ontplooide. Een doener, sinds kort door de liefde weer terug op het eiland. Met een hang naar nostalgie. "Als kleine meid kwam ik bij mijn opa in het stoomgemaal in Noord-Beemster. Er hing daar een soort Anton Pieck-sfeertje. Bij mijn oma hingen allerlei oude gebruiksvoorwerpen. Ze hadden ook een pomp waarmee ze water tapten."

"Als ik hier om me heen kijk, dan zie ik dat er goed op Texel is gepast", vertelt ze. "Er is veel historisch besef onder de mensen, kijk maar naar het grote aantal leden van de Historische Vereniging. Er is ook al veel geconserveerd. De musea op Texel doen goed werk en beheren grote collecties, elk op hun eigen terrein. Ook in het cultuurlandschap wordt veel uit het verleden in ere gehouden. Allerlei bordjes verwijzen daar ook naar."

"Toch zie ik dat nog veel spullen met historische waarde verdwijnen. Zoals inboedel uit huizen die leeg komen. Je kunt ook niet alles zelf bewaren, je moet er wat mee. Dozen vol gaan naar de Hamster of de rommelmarkt. Ik zie kroonluchters, oud serviesgoed en allerlei voorwerpen voorbij komen. Spullen van mensen die er altijd goed op hebben gepast. Het heeft jarenlang bij hen op zolder gelegen. Maar als ze dood gaan, verdwijnt het. Ook het verhaal dat er bij hoort."

"Het zou mooi zijn als er een onafhankelijke organisatie komt, vandaar een stichting, met een pool van vrijwilligers die zich over de spullen ontfermen en het verhaal optekenen. Die mensen hulp bieden bij het sorteren van huisraad, zodat het in een databank wordt opgenomen en een plekje krijgt. Dat zou in een museum kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een restaurant. Waar het wordt gezien. Met het verhaal er bij, zodat mensen ook daar kennis van kunnen nemen."

Marja zoekt voor haar initiatief vrijwilligers. "Mensen die willen meedenken, voor in het bestuur, maar ook voor allerlei andere taken, zoals beheer van de collectie. En ik zoek een loods om de spullen op te slaan. En ondernemers, met wie we kunnen samenwerken. Ik ga op zoek naar fondsen, want ook dat is nodig."

Ten slotte: "Ik wil niemand voor de voeten lopen, maar wil Texel wel helpen om dit goed te doen. Want als we niets doen, dan verdwijnt het."

Marja Wijnhoff is te bereiken via tel. 06-22239384 of email wijnhoff@gmail.com.