Emma Knol en Marjon en Sandra Bakker willen van Project 2 een gezonde onderneming maken.
Emma Knol en Marjon en Sandra Bakker willen van Project 2 een gezonde onderneming maken. Foto: Job Schepers

"Project 2 is veel meer dan sociaal eethuis"

"Als we elkaar over drie jaar weer spreken, zitten we hopelijk in ons eethuis op een mooie centrale plek in Den Burg, waar tal van activiteiten georganiseerd worden. Een plaats waar iedereen meedoet."

Aan het woord Sandra Bakker. Samen met haar nichten Marjon en Marleen is zij 'Project 2 Texel' gestart. Onlangs sloten Emma Knol en Marieke Mast aan. "Leuke dingen doen. Lekkere dingen eten. Dat is Project 2 Texel. Dit vanuit een duurzame gedachte en de gedachte dat het voor iedereen aantrekkelijk is, ook voor toeristen: het moet een funky eettent worden. In het eethuis willen we onder meer werken met goederen en producten die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld onverkocht eten, een tas of een poef gemaakt van restjes stof", legt Emma uit.

Een idealistisch ingesteld eethuis dus? "Ja, maar Project 2 Texel is veel meer dan dat. Het wordt een plaats waar mensen samenkomen en waar van alles wordt georganiseerd. Waar men samen kan koken, maar waar men ook kan werken, waar je kunt doen waar je blij van wordt. Wel vormt het samen eten een belangrijk onderdeel. We willen ontbijt en lunch aanbieden en in de avonden wordt er één menu gemaakt waar iedereen die dat wil kan aanschuiven. Dat laatste willen we doen op donatiebasis", vertelt Marjon.
Iedereen die wil, kan een bijdrage leveren aan Project 2. Een kok die graag eens op een andere manier wil koken, een muzikant die wil komen spelen bij het eten, of iemand die een leuke activiteit wil organiseren. Ook op dit moment, in de startfase, kunnen mensen al bijdragen.
Het project sluit helemaal aan bij de huidige tijd, waarbij er weer meer verantwoordelijkheid bij de burger komt te liggen. "Ik voel dat ik meer uit mezelf kan halen om bij te dragen aan nog leuker samen leven op het eiland. Als anderen dit ook zo voelen, kunnen we als gemeenschap sterker worden", vult Sandra aan.

Tijdens het Bolderdebat dat onlangs gehouden werd, opperde wethouder Sander van Knippenberg dat er een grotere rol moet komen voor de buurthuizen. De buurthuizen als een soort grote tweede huiskamer. Volgens de dames geeft project 2 antwoord op die vraag. Daarnaast willen ze ook gewoon goede koffie en goed eten serveren, met lokale producten werken, kan men bij hen een werkplek vinden of een ruimte waarin je een activiteit kunt aanbieden.

Op dit moment is Project 2 nog op zoek naar een vaste locatie. "Met een keuken en een opslag, en een ruimte waar wij of anderen leuke dingen kunnen organiseren. Dat mogen ook twee verschillende locaties zijn", vertelt Emma. "We zijn al wel begonnen in het klein. Afgelopen zondag hebben we met een aantal gasten een pilot gedraaid bij Emma thuis. De Jumbo en de Voedselbank Texel hebben bijgedragen met onverkochte producten. We hopen dat andere winkels volgen", vervolgt Sandra. Project 2 hoopt met ondernemers in gesprek te komen die hun ondernemerskwaliteiten in willen zetten voor het project. De dames willen namelijk een gezonde onderneming neerzetten. "Het moet echt een baan worden. We hoeven er niet rijk van te worden, maar we moeten er uiteindelijk wel van kunnen leven. Het is niet 'één of ander projectje om de tijd door te komen', we zijn bloedserieus", stelt Sandra. Dat het de dames serieus is, blijkt ook wel uit het volgende: Marjon is onlangs het eiland af gegaan om vier maanden lang bij inspirerende bedrijven en mensen in heel Nederland informatie op te zuigen en praktijkervaring op te doen. Ze heeft haar appartement op Texel tijdelijk verhuurd en is vol inspiratie vertrokken.